Sprogteknologiske ressourcer til informationssøgning - Pedersen, Bolette Sandford; Paggio, Patrizia; Navaretta, Constanza (Dansk Biblioteksforskning, 2007)
Formålet med denne artikel er at præsentere et antal sprogteknologiske ressourcer for dansk i form af ordbaser, ontologier og wordnets for derigennem forhåbentlig at medvirke til at skabe bedre synergi med den beslægtede forskning inden for indholdsbaseret informationssøgning der pågår i biblioteksverdenen. De beskrevne sprogressourcer har alle i større eller mindre grad været anvendt til at eksperimentere med indholdsbaseret informationssøgning, og flere af komponenterne indgår i dag i kommercielle løsninger. I artiklen beskriver vi således også en række eksperimenter hvor anvendelse af sprogteknologiske ressourcer har ført til udvidet funktionalitet eller forbedrede søgeresultater. Dernæst præsenterer vi et dansk wordnet som er under udvikling ved Center for Sprogteknologi og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Vi diskuterer de mest interessante og udfordrende aspekter ved wordnettet, og vi drøfter perspektiverne i denne store satsning .