Evidence based library and information practice (EBLIP) i Sverige - Haglund, Lotta (Dansk Biblioteksforskning, 2010)
Artiklen tager afsæt i en definition af evidencebased library and information practice (EBLIP), der lægger vægt på en bred definition omfattende både brugerrapporteret, bibliotekar observeret og forskningsbaseret evidens. Her slås også fast, at svenske biblioteker er relativt stærke på de to første felter: den brugerrapporterede og den bibliotekar observerede evidens og sammenlignet hermed svagere med hensyn til den forskningsbaserede evidens. Artiklen kortlægger herefter en række kritikpunkter og barrierer med særlig relevans for Sverige i forhold til brugen af forskningsbaseret evidens såsom evidensbevægelsens tætte tilknytning til naturvidenskabeligt prægede forskningstraditioner, en udbredt oplevelse af konceptet som dogmatisk og særtræk ved bibliotekaruddannelsen og organisationskulturen i mange biblioteker. I artiklen henvises til en række EBLIP- inspirerede initiativer og aktiviteter i Sverige: effekten på bibliotekaruddannelsernes indhold, den svenske biblioteksforenings indsatser og publikationer, svenske bibliotekarers engagement og indsats i forhold til de tilbagevendende, internationale EBLIP konferencer og i særdeleshed Karolinska Institutets Universitetsbiblioteks (KIB) centrale rolle som primus motor i forhold til kompetenceudvikling, kurser, konferencer og workshops fremhæves. Optimistisk vurderes det, at aktiviteterne har betydet, at det dokumenterede yderst beskedne kendskab til EBLIP blandt svenske bibliotekarer i 2007 nu sandsynligvis er blevet forbedret.