Ungdomar i virtuella gemenskaper. En övning på att utveckla socialt kapital - Söndergård, Pia (Dansk Biblioteksforskning, 2008)
Arbetets övergripande målsättning var att utöka kunskapen om ungdomars Internetanvändning under fritiden. Genom observationer och intervjuer bland svenskspråkig ungdom i Finland utforskades ungdomars deltagande i den virtuella gemenskapen LunarStorm i syfte att ta reda på vilken betydelse ett sådant engagemang har i deras vardagsliv samt hur deltagandet är förankrat i deras vardagsliv och övrig Internetanvändning. Resultaten visar att förankringen är djup både vad gäller identitetsetablering och tolkning av andras identiteter. Umgänget i den virtuella gemenskapen sker i huvudsak med de egna kamraterna som får rollen, enligt Wilsons (1983) uttryck, av kognitiva auktoriteter. Vistelsen blir rutinartad och är inbäddad i en bredare Internetrutin. Aktiviteterna i gemenskapen diskuteras utgående från Nahapiets och Ghoshals (1998) dimensioner hos det sociala kapitalet. Den tes som framläggs är att LunarStorm kan betraktas som ett verktyg för att utveckla socialt kapital.