Två slag av historia - Nyström, Per (Dansk Biblioteksforskning, 2005)
Syftet med denna text är att, med hjälp av exempel hämtade från historiedisciplinen, beskriva hur olika kunskapssyner speglas i olika slag av kunskapsorganisation. Två huvudsakliga slag av historieskrivning presenteras, dels ett ”traditionellt berättande”, dels ett ”vetenskapligt”, vilka empiriskt analyseras utifrån tre historieverks innehållsförteckningar. En utgångspunkt är att dessa innehållsförteckningar utgör representationer för de kunskapsorganiserande system (KOS) dokumenten utgör. Analysen visar, dels att stoffet organiseras på olika sätt i de olika böckerna, dels att olika slag av termer används för att beskriva det. En tolkning av resultatet är att vi här har att göra med två olika slag av ämne, ett som hålls samman av ett traditionellt, historiskt givet, kunskapsobjekt, samt ett annat som styrs av ett teoretiskt betingat frågande.