Statistikk og styring i norske folkebibliotek: KOSTRA-systemets rolle i kommunal planlegging - Høivik, Tord (Dansk Biblioteksforskning, 2006)
Sammenliknet med aktørene i privat sektor, som stadig må tilpasse seg endrede forhold, har stat og kommune tradisjonelt vært stabile deler av samfunnet. I de siste tjue årene har skillet mellom stat og marked imidlertid blitt mindre tydelig. Også offentlig sektor må omstille seg. I 2002 innførte Norge et omfattende statistisk registreringssystem - Kommune-Stat-Rapportering (KOSTRA) - for all kommunal virksomhet. Hensikten var å åpne for systematisk sammenlikninger mellom kommunene. Dagens KOSTRA gir imidlertid et misvisende bilde av folkebibliotekenes virksomhet. Med dette som eksempel viser artikkelen hvordan samspillet mellom statistiske systemer og politiske beslutninger kan undersøkes. Bibliotekdelen av KOSTRA er nå under revisjon, etter en prosess der forfatteren selv har deltatt i fagdebatten.