Kan et citationsindeks bidrage til evaluering af et forskningsmiljø? - Poulsen, Claus (Dansk Biblioteksforskning, 2006)
Med den tiltagende anvendelse af kvantitative metoder til forskningsevaluering er citationsanalyser blevet en central evalueringsmetode. Citationsanalysers begrænsninger i anvendelse til forskningsevaluering overses ofte af de forskningspolitiske myndigheder. Begrænsningerne afhænger af forholdet mellem det anvendte citationsindeks og det aktuelle fag. En nødvendig, men ikke tilstrækkelig betingelse for indeksets anvendelighed er at det dækker den pågældende forskning. Dette simple mål kan let udregnes enten af de forskningspolitisk ansvarlige på stedet eller af det tilknyttede bibliotek. Metoden er her anvendt på fagene kommunikation og datalogi, som de dyrkes på Roskilde Universitetscenter og viser, at kun 1 ud af 3 af fagenes kvalitetspublikationer er medtaget i ISI’s citationsindeks, hvorfor resultatet af en citationsanalyse med dette indeks endog ikke med rimelighed kan indgå i en forskningsevaluering.