Brugen af tv-udsendelser i Statens Mediesamling: med særlig henblik på brugere fra akademiske institutioner - Kirkegaard, Brian; Borlund, Pia (Dansk Biblioteksforskning, 2006)
Denne artikel beskriver en undersøgelse af 340 brugeres forespørgsler efter udsendelser fra den nationale danske samling af tv-udsendelser ved Statsbiblioteket i Århus. Formålet med undersøgelsen er, at identificerer hvem brugerne er. Undersøgelsen er en del af et større forskningsprojekt, der har til hensigt at afdække de bagvedliggende årsager for brugernes forespørgsler efter tv-udsendelser, og deres foretrukne søgeindgange og relevanskriterier ved genfinding og relevansbedømmelse af tv-udsendelser. Denne viden er væsentlig i bestræbelserne på at forbedre den fremtidige adgang og brug af samlingen. For at kunne erhverve denne viden er det nødvendigt, at vide hvem de aktuelle og potentielle brugere af samlingen er.Undersøgelsen er baseret på 1.688 udfyldte bestillinger, samt interview med fire forskere omkring deres brug af levende billeder i deres forskning. Bestillingsformularerne viser, at en stor del af brugerne er tilknyttet akademiske institutioner med fokus på medievidenskab. Interviewene med forskerne viser, at de anvender andre kanaler end den nationale samling til at anskaffe tv-udsendelser. Udtalelserne fra forskerne understøtter vigtigheden af forskningsprojektet som helhed, dvs. at optimere og fremtidssikre adgangen til samlingen af tv-udsendelser.