Kunsten at vælge fra: om bradfordsk materialevalg og vidensorganiseringens socialitet - Christensen, Hans Dam (Dansk Biblioteksforskning, 2007)
I denne artikel argumenteres på et socialkonstruktivistisk grundlag for, at vidensdomæner er relationelle og situerede. Det vil sige, at de ikke hviler i sig selv, men løbende defineres gennem brug og beskrivelse. På en mere jordnær bund analyseres muligheder for kunsthistorisk materialevalg på baggrund af dels Bradfords spredningslov, der diskuteres i Lynge og Larsen (2005), dels videnskabsteoretisk indsigt, som i anden sammenhæng diskuteres i Ørom (2003b). Pointen er, at et kvalificeret materialevalg er betinget af domænekendskab, men at dette kendskab ikke er et spørgsmål om enten/eller. Det forudsætter derimod refleksion over, hvordan og i hvilket omfang domæneindsigt er nødvendig i en given kontekst, fx i en bibliometrisk analyse, fordi blikket på domænet altid er situeret og derfor også medvirker til at præge domænet og give analysen relevans. Derfor er domæneindsigt også mere end videnskabsteoretisk indsigt. Den omfatter også kendskab til et vidensdomænes sociale organisering, hvilket diskuteres med baggrund i UNISIST-modellen. I lyset af artiklens teoretiske grundlag er en afsluttende pointe, at trods sine kvaliteter kan denne model ikke vise domænets relationelle og situerede forhold.