De første folkebiblioteksbygninger. I internationalt perspektiv - Dahlkild, Nan (Dansk Biblioteksforskning, 2007)
Denne artikel fokuserer på skabelsen af den moderne folkebiblioteksbygning i slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede. I internationalt perspektiv undersøges og sammenlignes karakteristiske eksempler på de første folkebibliotekers arkitektur og indretning, som afhængigt af forskellige regionale traditioner og politiske systemer søgte at indløse forskellige kulturpolitiske forestillinger om demokrati, oplysning, åbenhed og tilgængelighed. Artiklen tager udgangspunkt i den anglo-amerikanske biblioteksmodel, som bl.a. karakteriseres af de mange små ”videnstempler” i form af Carnegie bibliotekerne og af indførelsen af ”åbne hylder”. Derefter gennemgås centraleuropæiske og sovjetiske bibliotekseksempler. Artiklen afsluttes med en redegørelse for udviklingen af mellemkrigstidens skandinaviske folkebibliotekstype, som forenede det traditionelle biblioteksrum med den modernistiske arkitekturs eksperimenter i form af åbne, lyse og uformelle biblioteker.