Personlighed og informationsadfærd. En introduktion til et forskningsområde - Pors, Niels Ole (Dansk Biblioteksforskning, 2008)
Artiklens emne vedrører forholdet mellem personlighed og informationsadfærd. Dette emneområde er forholdsvist nyt indenfor den biblioteks- og informationsvidenskabelige litteratur. Formålet med artiklen er at introducere, hvad der kan opfattes som et nyt forskningsområde. Artiklen har således en introduktion til psykologisk testning, hvor der lægges vægt på at diskutere forholdet mellem analyse af faktorer og facetter. Artiklen giver nogle eksempler på indenfor hvilke områder personlighedsprofiler er anvendt i den generelle biblioteks- og informationsvidenskabelige forskning. Endelig analyseres tre af de større studier, der er foretaget indenfor emnet personlighed og informationsadfærd. Konklusionen er, at personlighedstests og –profiler med fordel kan anvendes kontekstuelt i studier af informationsadfærd. Der peges generelt på både praktiske og teoretiske perspektiver, hvoraf det vigtigste er, at det af hensyn til hypotesedannelse vil være nødvendigt at kombinere kvalitative og kvantitative studier af personlighed således som dette kommer til udtryk i forskellige måleinstrumenter.