Indekseringsprocessen: Konsistensmål til sammenligning af tilgange til emnebestemmelse og emnebeskrivelse - Philipson, Karen Birgitte (Dansk Biblioteksforskning, 2008)
Dette er første, overvejende kvantitative del, af et empirisk studie til belysning af indekseringsprocessen. De deltagende indeksører har beskrevet, hvordan de fandt frem til emner og tildelte emneord. Anden del er planlagt som en kvalitativ analyse af samme materiale. Et centralt spørgsmål er, hvorvidt forskellige overordnede indekseringstilgange resulterer i konstaterbare forskelle. To grupper indeksører indekserede samme tekst og beskrev processen. Første gruppe brugte fire tilgange, anden gruppe én tilgang hver. Indekseringerne blev sammenlignet gennem optælling og konsistensmål.. Analysen viste generelt højere konsistens på emneniveau end på emneordsniveau. Anvendelse af en tesaurus gav lidt bedre konsistens end frit tildelte termer, men var vanskelig at bruge for de forholdsvis uerfarne indeksører. Undersøgelsen viste, at indeksørerne kunne følge de enkelte tilgange og at de resulterede i såvel forskellige emnebestemmelser som forskellige emnebeskrivelser