Metadata, langtidsbevaring af e-arkivalier og LO-fagforbundenes elektroniske informationssystemer - Jørgensen, Jesper (Dansk Biblioteksforskning, 2008)
Med udgangspunkt i begreberne metadata og langtidsbevaring af e-arkivalier og af resultaterne af en spørgeskemaundersøgelse af de danske LO-fagforbunds e-systemer forsøges det at besvare problemstillingerne: Lever forbundene op til standarderne? Og kan der forventes at være tilstrækkelig metadata til at sikre en tilfredsstillende langtidsbevaring af forbundenes e-arkivalier? Af undersøgelsen tegner der sig for det første et billede af, at de mindre forbund endnu ikke benytter sig af e-systemer; at de mellemstore forbund har udvidede e-registre i form af medlems- og a-kassesystemer; og at de store forbund har EDH/ESDH. For det andet kan man konkludere, at der på nær et par store forbund er en klar tendens til at vælge standardløsninger (fx FESD-systemer), der må vurderes som den bedste garant for tilstrækkelig metadata. Til gengæld forfølges en anden bevaringsstrategi, end den der anbefales på området, hvilket kan gøre bevaringen af den fremtidige, historiske kildemasse vanskelig.