Institutionelle logikker i biblioteksvæsenet og dets omverden. NPM vs. Bibliotekarisk praksis - Kann-Christensen, Nanna (Dansk Biblioteksforskning, 2009)
Artiklen analyserer hvordan eksempler på NPM-inspirerede forandringer i folkebibliotekerne mødes af ledere og bibliotekarer. Formålet med artiklen er dels at introducere begrebet institutionelle logikker i biblioteksforskningen, og dels at diskutere hvordan den bibliotekariske logik formes i mødet med NPM-inspirerede organisationsudviklingsprojekter. Når et felt mødes af forandringer, som udspringer af en anden tankegang end den, som er fremherskende i feltet, bliver feltets egne logikker og forestillinger om, hvad der er vigtigt, undertiden synlige. I artiklen diskuteres det, hvordan den bibliotekariske logik betyder, at der ikke automatisk øves modstand mod forandringer, men at bibliotekarerne, både på feltniveau og på organisationsniveau, står fast, når de oplever at blive truet på deres faglighed og deres muligheder for indflydelse.