"Modkulturens" nødvendighed - Skøtt, Bo (Dansk Biblioteksforskning, 2010)
Dansk Biblioteksforskning årg. 6, nr. 1, 2010 31 Af Bo Skøtt Abstract Med udgangspunkt i et ph.d. projekt på Det Informationsvidenskabelige Akademi (tidligere Danmarks Biblioteksskole) indleder jeg denne artikel med en præsentation af to forskellige synsvinkler på fænomenet ”modkultur”, der baseres på et snævert henholdsvis bredt kulturbegreb. Diskussionen mellem disse to opfattelser af ”modkultur” knytter jeg an til mit projekts ophav i biblioteks- og informationsvidenskaben, til en definition af kulturbegrebet og til de studier af bevidsthedsformer, jeg har gennemført. Dette fører frem til en diskussion af selve begrebet ”modkulter”, begrebets implicitte antagelser, samt eksplicitte konsekvenser. Jeg plæderer undervejs for nødvendigheden af, at anlægge et kulturanalytisk perspektiv, idet folkelige fællesskaber antages at være alt for komplekse til, at umiddelbare studier af dem kan være adækvate. Blandt andet stiller jeg spørgsmålstegn ved, hvorvidt den forklarende beskrivelse som anvendelsen af et snævert kulturbegreb medfører, kan anvendes i bestræbelserne på at fortolke og forstå ”modkulturel” aktivisme. Artiklen afsluttes med at udbygge relationen og interessefællesskabet mellem på den ene side de folkelige kulturinstitutioners aktivisme og folkebibliotekernes kulturformidling på den anden og med at argumentere for anvendelsen af betegnelsen ”sociokulturelle fællesskaber” i stedet for ”modkulturer” om folkelige fællesskaber.