EN OSTEMAD TIL ALT

En undersøgelse af hvordan ostemaden fremtræder i forskellige praksisser

Forfattere

  • Sofie Agerholm Christensen Europæisk Etnolog
  • Karoline Weismann Jensen Europæisk Etnolog

DOI:

https://doi.org/10.7146/chku.v3i4.119939

Nøgleord:

skæreostens kulturhistorie, multiplicitet, stemninger og affekter, måltider, værdisættelse, autoetnografi, hverdagsliv

Resumé

Artiklen undersøger, hvordan ostemaden optræder i 24 tilfældigt udvalgte dagbøger fra Nationalmuseets Etnografiske Undersøgelsers dagbogsindsamling i 1992. Ostemaden analyseres som multipel, idet den gøres på mange forskellige måder, ligesom den knyttes til skiftende, forskellige og til tider sameksisterende affekter, der bor i eller praktiseres gennem osten. Dette undersøges gennem to analytiske nedslag; 1) skæreostens kulturhistorie i Danmark fra de første andelsmejerier til supermarkedernes kølediske, og 2) ostemadens optræden i dagbogsmaterialet og vores eget hverdagsliv. Pointen er, at ostemaden på trods af en stadigt mere standardiseret osteproduktion ikke er entydig, idet den gøres på mange måder. Ostemaden skal forstås som en multipel materialitet, der værdisættes efter, hvilken praksis den gøres i.

Downloads

Publiceret

2019-11-07

Citation/Eksport

Christensen, S. A., & Jensen, K. W. (2019). EN OSTEMAD TIL ALT: En undersøgelse af hvordan ostemaden fremtræder i forskellige praksisser. Culture and History: Student Research Papers, 3(4), 73–86. https://doi.org/10.7146/chku.v3i4.119939