Racisme i Grønland: En genovervejelse af dansk raceantropologis legitimering af racediskrimination, 1886 til 1950 - Bjørlig, Ida Marie (Culture and History: Student Research Papers, 2021)
Med inspiration fra dansk og international forskning om race og politik i koloniale sammenhænge søger denne artikel at nuancere de eksisterende fortællinger om Grønland i første halvdel af 1900-tallet. Tidligere udlægninger af perioden har i deres betragtning af koloniprojektets politiske strategier i høj grad ikke belyst racemæssige forestillinger. Ved inddragelse af lægevidenskabeligt materiale, der lod sig inspirere af raceantropologien, og havde direkte indflydelse på kolonipolitikken i først halvdel af 1900-tallet, søger denne artikel netop at fremhæver race- og racismeperspektiver. Artiklen betragter koloniprojektet som et racistisk projekt, der havde til formål at legitimere Danmarks tilstedeværelse og overherredømme i Grønland, gennem forestillingerne om grønlænderne som tilhørende en underlegen race. Således søger artiklen ikke at afvise det eksisterende forskningsfelt, men at give et yderligere perspektiv til de sociale, økonomiske og kulturelle aspekter af Grønlandshistorien.