IDEEN OM DET FÆNGSELSLØSE SAMFUND - Brinkgaard, Lea Cecilie (Culture and History: Student Research Papers, 2017)
Denne artikel undersøger etableringen af Grønlands første fængsel, med udgangspunkt i en opfattelse af historisk kontinuitet mellem koloniale og postkoloniale samfund, samt et Michel Foucault-inspireret problematiseringsperspektiv. På baggrund af en analyse af Den grønlandske retsvæsenskommissions betænkning fra 2004, identificeres dels kontinuitet, der er knyttet til kulturforestillinger om den koloniserede ”anden”, men også brud, der knytter an til en mere kontemporær ansvarliggørelses-problematisering. Således konkluderer artiklen, at etableringen af det første fængsel i Grønland, afspejler en kriminalitetsproblematisering, der både bærer præg af partikulære såvel som universelle kulturopfattelser.