Gennem mine årer fosser fjeldenes store elve”: Forestillinger om grønlandskhed hos det grønlandske rockband Sume, 1973-1976 - Nielsen, Mathias (Culture and History: Student Research Papers, 2020)
Sume var det første rockband til at synge på grønlandsk, og i deres tekster fra 1973-1976 udtrykker de sig ofte om grønlandskhed. Bandet giver udtryk for en essentialistisk forståelse af grønlandsk identitet som en naturlig, autentisk størrelse, der er truet af den danske kolonisering. Med forskellige perspektiver på essentialisme fra hhv. Doreen Massey og Gayatri Chakravorty Spivak viser jeg i artiklen, hvordan det fra forskellige teoretiske ståsteder er muligt at anskue Sumes essentialisme som enten hæmmende og ekskluderende eller som et nødvendigt våben i en politisk, antikolonial mobilisering.