EN ONSDAG I SEPTEMBER - HISTORIESKRIVER FOR EN DAG - Pedersen, Lykke L. (Culture and History: Student Research Papers, 2019)
Onsdag den 2. september 1992 blev en af verdenshistoriens bedst dokumenterede dage. Over 51.000 personer indsendte deres dagbog til Nationalmuseet i samarbejde med Danmarks Radio, og de 51.000 prismer at opleve hverdagen i Danmark igennem er bevaret til gavn for eftertiden. Formålet med indsamlingen var foruden at dokumentere den subjektive erfaring at give rum for refleksioner om tid og livets gang. Materialet er i dag en væsentlig kilde til at få indblik i hverdagslivets komplekse livsvilkår, glæder og sorger. Indsamling af dagbøger er blevet en vigtig del af museets arbejde, hvor vægten lægges på personlige erfaringer, samtidsdokumentation og brugerinddragelse. I 2017 blev indsamlingen af dagbøger for en enkelt dag gentaget, hvorved materialet fra 1992 kan aktiveres på nye måder i kommende forskningsprojekter, bl.a. om de forandringer i hverdagslivet, der er sket og sker her og nu.