”Jeg vil bryde dette tempel ned, som er bygget med hænder” – om tempelteologi i evangelierne - Hallbäck, Geert (Collegium Biblicum Årsskrift (CBÅ), 2009)
Det ældste evangelium, Markusevangeliet, er det evangelium, der er mest optaget af templet, og som ser den største modsætning mellem templet og Jesus. I Matthæus- og Lukasevangelierne synes templet at være en slags tegn for jødedommen. Holdningsmæssigt ligger Johannesevangeliet tættest på Markusevangeliet, selv om det fortællemæssigt ligger fjernest. Betyder det, at Johannesevangeliet faktisk er ældre, end vi normalt tænker os?