Pæsah, halloween: aksial og tribal religion - Lundager Jensen, Hans J. (Collegium Biblicum Årsskrift (CBÅ), 2013)
På grundlag af Robert Bellahs religionshistoriske evolutionsmodel og Peter Sloterdijks askese-historie argumenteres for, at påskeritualet i Ex 12 i sin grundstruktur tilhører en tribal religionsform, der er blevet overlejret med en aksial-typisk verdens-forsagelses-ideologi; 'verden' vil her sige et storpolitisk og poly-kulturelt felt, som det if. deuteronomicistisk tankegang er vigtigt at isolere sig fra. I sin tribale grundstruktur kan det desuden antages, at påskeritualet tilhører en globalt forekommende type, der i nutiden er bedst kendt som halloween