Er ’eksegese’ og ’teologi’ fortsat relevante begreber for studiet af Det Nye Testamente? - Davidsen, Ole (Collegium Biblicum Årsskrift (CBÅ), 2003)
Eksegesen kan foreligge som ’snævrere kritik’ og ’bredere kritik’, hhv. en eksegese, der søger den historiske bibeltekst eller -tradition. og en, der undersøge fortolkningerne af de bibelske tekster op gennem historien. Som en myte, der Lévi-Strauss består af alle sine varianter, vil den rette videnskabelige holdning til Bibelen være, at den omfatter alle historiske fortolkninger. Den bredere kritik vil kunne analysere, hvorledes forskellige institutioner har forsøgt at sikre sig et eksegetisk pavedømme, der privilegerede forskellige fortolkninger frem for andre