Fra selvbeherskelse til selvopofrelse. Foucaults undersøgelse af etisk praksis i antikken - Albinus, Lars (Collegium Biblicum Årsskrift (CBÅ), 2007)
Foucaults undersøgelser af overgangen fra græsk-romersk til kristen etik er ikke en neopaganistisk dekonstruktion af kristendommens selvforståelse i forsøget på at bane vejen for en alternativ æsteticisme eller værensetik. Foucault nøjes med at beskrive de historiske forhold af diskurs og praksis, der har formet vores nuværende subjektivitetsopfattelse. Etik er ifølge Foucault netop dette: en reflekteret frihedspraksis. Den platoniske og ikke mindst stoiske opfattelse af en æstetisk-refleksiv selvpraksis behøver ikke længere at leve i skyggen af kristendommen, men kan udfolde sig som modernitetsbevidsthed