Når noget kan begynde – Frikvarteret som situeret handlingsrum - Hestbech, Astrid Margrethe (BUKS - Tidsskrift for Børne- & Ungdomskultur, 2026)
Frikvarteret er ofte tænkt som et frirum, men i praksis er det reguleret af regler, zoner og tilsyn. Denne artikel undersøger, hvordan børn i 0.–4. klasse skaber og mister handlemuligheder i frikvarteret – og hvordan krop, sted og timing spiller sammen i disse mikroøjeblikke. Analysen hviler på en relationel rumforståelse (Massey) og en kropsligt forankret kritiskpsykologisk optik (Huniche), mens Deleuze & Guattari anvendes fortolkende til at beskrive momentane udglatninger af regulerede rum. Det etnografiske feltarbejde viser, at begyndelser realiseres, når krop, sted og timing falder i hak – men kan glippe i overgange, ved afvisninger eller når rammerne bliver porøse. Adgangen til at samle et »vi« fordeles ujævnt på tværs af børn og situationer. Artiklen forskyder dermed forståelsen af frikvarteret fra pause til situeret handlingsrum og peger på betydningen af nærværende, fleksible rammer, der kan understøtte kollektive begyndelser.