Frirum som sansende pædagogik – Wauu-oplevelser med 4E i alkymistprojektet - Laursen, Vibeke Frost; Rold, Mette; Hauer, Hanne (BUKS - Tidsskrift for Børne- & Ungdomskultur, 2026)
Artiklen undersøger hvordan forskere og pædagoger udvikler et alkymistforløb, der forbinder science med kunstneriske og sanselige møder. Her forstås alkymi som en pædagogisk ramme, der gør det legitimt at arbejde undersøgende med materialers forvandlinger. Gennem processer med ægtempera, køkkenkemi, ler, kridt og kul opleves hvordan materialer »svarer igen« og dermed driver spørgsmål, eksperimenter og skaben frem. Udgangspunktet er en langsom og sansende pædagogik, hvor materialer, steder og relationer har egenværdi og hvor børn ikke ses som tabula rasa, men som subjekter, der er medskabende. Projektet fortolkes med 4E-kognition, der samtidig bruges som didaktisk tankemodel i tilrettelæggelsen: Embodied – aktiviteterne skal kalde på krop og sanser. Embedded – stedet skal gøres til en medspiller. Enaktive – børn får lov at undersøge gennem handling og mærker modstand. Extended – redskaber og medier stilles til rådighed og erfaringer flytter ind med kunstneriske processer.