Musikalske frirum i dagtilbud – Vi bygger da et trommesæt - Thorsen, Thomas; Fromberg, Claus (BUKS - Tidsskrift for Børne- & Ungdomskultur, 2026)
Artiklen undersøger, hvordan musikalske frirum i dagtilbud kan etableres og forhandles i spændingsfeltet mellem struktur og frihed. Med afsæt i to praksisfortællinger analyseres, hvordan pædagogers positioneringer og børns deltagerstrategier former deltagelse, initiativ og musikalsk meningsskabelse. Analysen viser, at tydelig rammesætning kan understøtte fælles engagement og differentierede deltagelsesformer, mens åbne formater giver rum for børns egne initiativer og videreførelse af musik i leg. Samtidig synliggøres pædagogiske dilemmaer knyttet til balancen mellem åbenhed og ansvar, herunder inddragelse og håndtering af børns musikalske verdener og kulturelle referencer. Artiklen bidrager med en begrebslig præcisering af musikalske frirum som forhandlede og tidsligt udstrakte praksisser, hvor pædagogiske initiativer, børns musikalske invitationer og pædagogisk dømmekraft gensidigt skaber både potentialer og dilemmaer.