En tid til frirum med højt til loftet – Legende og kreative processer i vuggestuen - Egelund, Karen S.; Nielsen, Lise (BUKS - Tidsskrift for Børne- & Ungdomskultur, 2026)
Artiklen undersøger, hvordan fokus på legende og kreativ proces frem for produkt bidrager til at skabe et frirum for børn i dagtilbud. Med afsæt i aktionsforskning i vuggestuer udfoldes erfaringer fra prøvehandlinger i en æstetisk formidlingsform, hvor »De 5 S’er« – Sted, Skript, Skala, Stemning og Stemme – anvendes som analytiske begreber. Da stedet var ude under åben himmel med plads til store formater og armbevægelser, blev der også plads til variationer af legestemninger og deltagelsesmuligheder. Artiklens undersøgelse viser desuden, at legemodige voksne med et udvidet materialekendskab og enkel iscenesættelse i uderummet kan skabe meningsfulde legende og kreative processer med plads til børns fantasi, prøven sig frem og ejerskab ved at følge deres spor og lytte til deres stemmer verbalt og nonverbalt.