Med Ninjakappe, Nordiske spillemænd, Vurderende blikke, Bygge, Krea-rummet, Olivia Newton-John og en kabelkasse – undersøges børns mulige frirum i æstetiske processer - Sørensen, Pernille Welent; Brown, Rikke; Bjerregaard, Marie Grønbæk; Boserup, Maria Bach; Jacobsen, Gro Hellesdatter; Jensen, Søren Sindberg (BUKS - Tidsskrift for Børne- & Ungdomskultur, 2026)
En undersøgelse med afsæt i projektet EXPECT_Art (EXPloring and Educating Cultural literacy Through Art). Essayet undersøger, hvordan æstetiske processer kan skabe frirum for børn gennem eksperimenterende og sanselige aktiviteter. Med afsæt i konkrete praksisser, begrebet kritisk kulturel literacy og et samskabt perspektiv fra EU-projektet EXPECT_Art udfordrer forfatterne forestillingen om kulturel forståelse som en individuel kompetence. Samtidig reflekterer de over, hvordan deres egne erfaringer og situerede viden påvirker deres syn på børn, æstetik og frirum. Afslutningsvis rejser forfatterne en række spørgsmål til videre inspiration, forskning og refleksion i feltet.