Når lyset tændes i Kunstgruppen på headspace - Rold, Mette; Bentzen, Iben Ammentorp (BUKS - Tidsskrift for Børne- & Ungdomskultur, 2026)
Artiklen undersøger Kunstgruppen på headspace som et pædagogisk og kunstnerisk frirum for unge i alderen 13-25 år med mentale og sociale udfordringer. Gennem følgeforskning i 2022 og 2025 analyseres hvordan kreative processer og tværprofessionelt samarbejde kan styrke unges trivsel. Kunstgruppen tilbyder et ikke-dømmende rum, hvor unge gennem billedkunst og kreative eksperimenter får mulighed for at udtrykke følelser, regulere sig selv og opleve fællesskab. Resultaterne viser at deltagelse i Kunstgruppen har en positiv indvirkning, der fremmer empowerment, mening og social samhørighed. Artiklen placerer projektet i en bredere national og international kontekst, hvor kunst og kultur i stigende grad anerkendes som sundhedsfremmende, og peger på betydningen af et etisk og refleksivt samarbejde i det tværprofessionelle samarbejde for at skabe bæredygtige, trygge frirum. Afslutningsvis argumenteres for, at Kunstgruppen kan tjene som didaktisk tilgang for, hvordan kunstneriske fællesskaber kan styrke unges mentale sundhe