Det fritidspædagogiske kunstnerkollektiv - Boysen, Mikkel Snorre Wilms; Pedersen, Lars Dahl (BUKS - Tidsskrift for Børne- & Ungdomskultur, 2026)
I projektet Klub Skabertrang arbejder pædagoger og kunstnere sammen om at skabe præstationsfrie og kunstneriske rum for børn i fritidspædagogikken. I processerne arbejdes der projektorienteret, tværæstetisk og med metoder hentet fra samtidskunsten, hvilket betyder, at processerne kan anskues som en form for kunstnerkollektiv. I artiklen undersøges og diskuteres i hvilken grad disse metoder giver børnene et frirum til at være medbestemmende og udtrykke sig. Med afsæt i indsatsevaluering sætter artiklen fokus på en række pædagogiske principper udviklet i Klub Skabertrang, og hvilke implikationer disse principper har for børnene. Artiklen peger på, at inspirationen fra kunstnerkollektivet og samtidskunsten har potentialer for at skabe deltagelsesmuligheder, entreprenørskabsånd og provisoriske fællesskaber, men samtidig at der kan opstå et dilemma mellem på den ene side at understøtte børns egne idéer og på den anden side at pege børnene i retning af samtidskunsten.