Børnenes trepart – vejen til fri og lige adgang til kunst og kultur - Bébe, Dorthe Skøtt (BUKS - Tidsskrift for Børne- & Ungdomskultur, 2026)
Danmark har ratificeret FN’s børnekonvention, men børns ret til kunst og kultur er ikke lovfæstet, og den prioriteres ujævnt. Børns adgang til kunst afhænger i dag af voksnes valg, lokale prioriteringer og sektoropdelte beslutninger. Da børnelivet udfolder sig på tværs af dagtilbud, skole, fritid og familie, kan ansvaret ikke placeres ét sted. Manglende tværsektorielt samarbejde betyder, at adgangen bliver tilfældig og ulige. Der er derfor behov for en national børnekulturpolitik med fælles værdier og mål. En »børnenes trepart« kan samle stat, kommuner, institutioner, kunstaktører og børn om et fælles ansvar. Kun gennem koordination på tværs kan alle børn sikres lige adgang til kunst og kultur. Nøgleord: