Forord – Analyser af dansk børnelitteratur - Mouritsen, Flemming (BUKS - Tidsskrift for Børne- & Ungdomskultur, 2022)
Det ene tyngdepunkt i Flemming Mouritsens forskning er børne- og ungdomskulturens klassiske og moderne medier, kulturhistorie, stetik og reception med litteraturen som det centrale og eksemplariske medie. Vigtige publikationer i denne sammenhæng er hans første artikel, nemlig Børnelitteraturens sociale funktion i 2. udgave af Sven Møller Kristensen og Preben Ramløvs antologi Børne- og ungdomsbøger. Problemer og analyser (1974), hans egen antologi Analyser af dansk børnelitteratur (1976) og artiklerne Børnebogsforfattere i Mette Winge og Torben Brostrøms udgave af Danske Digtere i det 20. århundrede (1982), Children's Literature, i A History of Danish Literature, ed. Sv. H. Rossel (1993),28 samt især artiklen Ole Lund Kirkegaard, i den nyeste udgave af Danske Digtere i det 20. århundrede, red. Anne-Marie Mai. (2000).