Medvirkning og makt i digital praktisering i en småbarnsavdeling - Skogsberg, Trude (BUKS - Tidsskrift for Børne- & Ungdomskultur, 2025)
I denne artikkelen undersøker jeg hvilken rolle de yngste barnas medvirkning spiller i digital praktisering, og hvordan denne medvirkningen kan forstås som digitale verdensgjøringer. Jeg retter oppmerksomhet mot hvordan fortellinger på ulike måter er med på å skape forståelser av det digitale i barnehagens hverdag. Artikkelens teoretiske tilnærminger bygger på Donna J. Haraways kunnskapsetikk og hennes begrep worlding, og ideen om at kunnskap om digital praktisering blir til sammen med barn. Flerstemte fortellinger fra aksjoner med green screen-teknologi i en småbarnsavdeling danner grunnlag for å undersøke disse praktiseringene i en trådlek. Artikkelen bidrar med kunnskap om hvordan verdensgjøringer former og omformer måter å vite, være og gjøre digitale samspill med 1-3 åringer i en norsk barnehagekonteks.