Digital Omsorg: Mellem Beskyttelse og Myndiggørelse. En undersøgelse af danske forældres digitale teknologiforståelser - Blaabjerg-Zederkoff, Daniel Malling (BUKS - Tidsskrift for Børne- & Ungdomskultur, 2025)
Artiklen introducerer digital omsorg som en teori, der kombinerer beskyttelse og myndiggørelse i børns digitale hverdagsliv. Teorien operationaliseres gennem handlingsorienterede og dialogiske dimensioner til responsive og proaktive omsorgstyper og kan vejlede praksisser og læremidler, mhp. både at beskytte børn og styrke deres digitale myndighed. Empirisk bygger teorien på kvalitative analyser af forældres digitale teknologiforståelser, som fungerer som pædagogiske pejlemærker for deres digitale omsorg. Forældrenes forståelser informeres primært af diskursivt informeret algoritmisk folklore præget af sundhedslogikker og teknologideterministiske skærmdiskurser. Dette disponerer forældrene mod risikoorienteret proaktiv digital omsorg, der kan skabe digitale samtalekløfter og svække betingelserne for børns digitale myndighed og magt.