Svensk boghåndværk gennem tyve år
Af Christer Hellmark
Den måde, vi fremstiller vores bøger på, fortæller om noget mere end selve bogens form. Deter et gammelt stridsspørgsmål, i hvilket omfang typografi er et udtrykfor samtiden ogligesom kunst og litteratur afspejler sin tid, eller om den følger sineegne baner,som nogle hævder. Bauhaus ville i 1920'erne skabe »maskinalderens typografi«, mens1960'ernes klassiske modernisterfremhævede den »tidløse« typografi. Bogomslag kan, kollektivt set,i heldigetilfælde være et tidens spejl, som senere kan fortælle megetom, hvordanvi levede, hvad vi holdt af, og måske også om hvad vi tav med og ikke ønskede at vide.
Men det er nok rigtigt, at typografien i reglen er en træg og upræcis måler af tidsånden; nålen giver udslag for sent, og undertiden er det måske ikke engang det rigtige instrument -svarende til at man forsøgte at måle temperaturen med et barometer. Derimod er det naturligvis sådan, at grafisk design styres og får anvist sin plads af de samme kræfter, som er bestemmende for andre kulturudtryk. Ingen tidsalder kan betragte sig selv ansigt til ansigt.
Husker I, hvordan det var i1970'erne? Alting var politik, hed det, det politiske stod i centrum, intet andet end indholdet havde betydning, formen var intet. Selv var jeg dengang redaktør på forlaget Ordfront, hvis formålvar at udbrede vigtige budskaber til folket. Forbindelsenmellem budskabets udformning og dets mulighed for at nå frem til modtageren blev overskygget af den iver og hast, vi gik til værket med.Resultatet var elendige produkteræstetisk og teknisk
-den mangelfulde indbindingsteknik gav os det rygte, at vi, trods små oplag, udgav Sveriges mest udbredte bøger. Vores svar på kritik for dårlig teknisk kvalitet og mangel pågrafisk formgivning var enkel: »Men det kan jo læses!«
Andre steder blev tanken ophøjet til grundprincipog designfilosofi; i England talte manom »the unfinished look«. Så sofistikerede var vi ikke, men ufærdigt var det ikkedesto mindre. Muligvisvar netopvi ekstreme, men ligegyldigheden med hensyn til form, typografi og grafisk struktur delte vi med mange andre. Inden for den toneangivende venstrebevægelse var det den almindelige opfattelse, at formspørgsmål var uinteressante, borgerlige eller kontrarevolutionære. Men selv på de store forlag, som ikke kunne beskyldes for »venstredrejning«, stod kvalitet i formgivning og produktion i lav kurs i 1970'erne.
Disse år var også en lang periode med stadigeforandringsprocesser inden for den grafiske teknik: blyteknikken blev afløst af fotosats og offsettryk, og
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
sætningen blevelektronisk. De tekniske forandringer medførtepersonalemæssige ændringer, som tvangden grafiske kunnen på retræte.Gennem et par årtier fjernede forlagene lidt efter lidt kompetencen på området: det blev »for dyrt« at have foreksempel egne korrekturlæsere og forlagsværksteder til bogformgivning. Og da den gamle generations kunstneriskeledere gik på pension, kom der ingen nye i deres stillinger. Ansvaret og arbejdsopgaverne blev overtaget af fortrinlige, men mere teknisk orienterede forlagsmedarbejdere. Ofte henviste man, især under den såkaldte forlagskrise i midten af 1970'erne, direkte til omkostningerne: produktionen skulle gøres billigere. Man opdagede også, at det, da ingen tilsyneladende bekymrede sigom det, lod sig gøre ligeså godt (lige så dårligt) at sælge bøger med sjusket typografi og billige materialer. Karl-Erik Forsbergsagde ved en lejlighed spøgende, at nu manglede man kun at fjerne bogbindets bagside:den havde jo ingen fornuftig funktion ...
Der var naturligvis også mennesker, som værdsatte den gode bog.Svensk Bokkonst var etableret i 1934 på initiativ af bl.a. Bror Zachrisson med henblik på at udvælge 25 titler af det foregående års produktion -ikke nødvendigvis de »smukkeste«, men forbilleder med hensyn til form, typografi og produktion. Da institutionenefterhånden havdeetableret sin organisation, blevdet branchefolk og andre med interesser på bogområdet, der via en valgforsamling udpegede en ekspertjurytil opgaven. Den havde en vekslendesammensætning af repræsentanter for trykkerierne, bogbinderierne, bibliotekerne og formgiverne.
Til tider (hele tiden?)ser det ud, som om bogvennerne arbejdede i et isoleret reservat og som regel talte for døve øren. En gennemgang afSvensk Bokkonsts udvalg giver sikkert et alt for smigrende billede af svensk bogproduktion generelt: her fandtesdet bedst producerede, det mest omhyggeligt udformede -undtagelser, der bekræftede reglen. I over fyrre år lykkedes detSvensk Bokkonst atskaffe det årlige udvalg frem, trodsevigt knappe økonomiske ressourcer, trods gentagne konflikter vedrørende både indholdet i udvalget og udvalgsprincipperne.
Det var først, da boghåndværket mødte 1970'ernes politiske og kulturelle klima, atopgaven endelig blev for stor. Efter års voksende ligegyldighedog uløste modsætninger mellem juryer og medlemmer afgik Svensk Bokkonst stille ved døden i 1979, foraltid, mente de fleste.
Når man læser de tekster, som forklarer, forsvarer eller fordømmer nedlæggelsen, er det gennemgående tema internemodsætninger og forskellige opfattelser i forlags-og biblioteksverdenen ogi den grafiske branche omkring en
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve ir
række konkrete spørgsmål. Havde hverenkelt jury ret til at fastlægge principperne for udvalget, eller skulle Svensk Bokkonst som institution sikre kontinuitet i bedømmelsesgrundlaget? Skulle det være præcis femogtyve bøger hvert år, eller kunnejuryen bestemme antallet? Måtte en »svensk« bog være fremstillet helt eller delvis i udlandet?
En tilbagevendende forklaring på Svensk Bokkonsts fiasko ved indgangentil 1980'erne er den manglende interesse -både hos offentligheden og blandt de nærmeste berørte. Det kommer nok tættere påsandheden, selv om »manglende interesse« er en understatement ogen vag beskrivelse af det, der er tale om: boghåndværket var udsat for stærk modvind i femten år, hvor kunst og kultur med liv oglyst beskæftigedesig med andetend det ydre eller udseendet. Den fundamentale årsag til nedlæggelsen var ikke brancheutilfredshed eller skænderier om udvalgsprincipper og intern organisation. Den var et tegn i tiden, som afspejlede 1970'ernes monumentale mangel på interesse for form ogdesign.
Også produktionsteknikken bidrog hertil. Skrivemaskinsats, stencilteknik, forenklet limindbinding. Billigere, hurtigere, politisk uafhængigt af monopolkapitalen. Deter let nok at gøre sig lystig bagefter, men der var mange sympatiske træk i forsvaret for en praktisk udnyttelse af den herskendetrykkefrihed. Set ud fra formens synsvinkel var det imidlertid en nedgangsperiode med et niveau, som ofte lå langt under laveste vandstandsmærke. Den udgivelsesideologi, som hævdede at være demokratisk, stå i folkets tjeneste, optrådte i virkeligheden med en elitær foragtfor de eventuelle læseres rimelige krav om typografisk og layoutmæssig tilrettelæggelse af hensyn til læsbarhed og tilgængelighed. Svensk Bokkonsts katalogfor1979, det sidste før nedlæggelsen, var meget betegnende trykt pågrundlag af maskinsats, billedkvalitetenså grågrumset, som kun offsettryk fra disse år kunne være.Tidens »alternative« produktionsmetoder var nået helt ind i bogvennernes kerne. At fremstille boghåndværkkataloger på den måde var at følge de ringeste af de dårlige eksempler og at sende, for at udtrykke det mildt, forkerte signaler om, hvad Svensk Bokkonst stod for.
Omtrent samtidig udgav Christian Ejlers og Erik Ellegaard Frederiksen på Gyldendal en lille håndbog i kunsten at skabe trykoriginaler medenkle midler, Bøger på skrivemaskine,sat i Courier på IBM's skrivemaskine med kugle og trykt hos Nørhaven i Viborg-men hervar i hvert fald gennemtænkte råd om, hvilke typer udgivelserteknikken egnede sig for, oghvordan man kunne gøre så megen dyd som muligt af nødvendigheden.
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
Det svenske boghåndværks tornerosesøvn varede kun tre år. Da man allerede i 1983 tog udvælgelsen op igen efter den korte søvn, var det i begyndelsen de samme formgivere, der regerede: brødrene Forsberg (Vidar og Karl-Erik), Herbert Lindgren, Hubert Johansson, Bo Lindberg, Håkon Lindstrøm, Gudmund Nystrom, Jan Biberg, Maj Britt Hagdahl (som et af de meget fa kvindenavne). Men snart kunne man begynde atskelne et generationsskifte med navnesom Leif Thollander,Christer Jonson, PerWerme, LarsE. Pettersson, Andrea Ydring, Birgitta Emilsson, Ingmar Rudman. Samtidig blev naturligvis mange af de »gamle« ved med at lave gode bøger og var ofte repræsenteret i udvalget.
Teknikken var stadigvæk uforandret sammenlignet med tiden før afbrydelsen: fotosætning og offsettryk vandtstadigvæk terræn på bekostning af højtryk i bly: digitaliseringvar et ukendt begreb. Bøgernelignede stort set sig selv, kun fa katte blandt hermelinerne, klassisk velplejet typografi, påfaldende mange (vel)illustrerede bøger i udvalget.
Det var først den i begyndelsen så forkætrede »desktop«-teknik, der i begyndelsen af 1990'erne virkelig kom til at forandre vilkårene for formgivningen og formgiverne. Gunilla Jonsson konstaterer i forordet til kataloget for1993, at den nye teknik har gjort en hurtig entré i udvalget. 11991 var der for første gang bøger produceret med den nye teknik blandt de udvalgte femogtyve: allerede nu, kun to årsenere, gjaldt det det store flertal af titlerne i udvalget.
1990'erne var prægetaf den accelerendeedb-udvikling, som gjorde hurtige landvindinger inden for typografi, design, billed-ogfarvehåndtering, produktionsgang og kommunikation.1980'ernes lave notering for designinteresse skiftes ud med hype: i 1990'ernes opadgående trend lå formgiverhvervets popularitet en tid på niveau med TV-værtens eller børsanalytikerens.
Forandringerne var ikke blot en overfladisk mode. Med 1990'erne trådte en ny generation af bogformgivere frem, yngre ogomsider med stærk kvinderepræsentation blandt de allerbedste, bl.a. HansCogne, Linn Fleischer, Marie Glase, Lotta Kiihlhorn, Patric Leo, Dick Norberg, Henrik Nygren og Nina Ulmaja.
Formgiverens erhverv er kun knap hundrede år gammelt. Arbejdet med at give bøger fysisk form blev førda udført af andre faggrupper i forskellige konstellationer, menden typograf, som udelukkende beskæftigede sig med at give form til tekster og grafiske elementer, er barn af det forrige århundrede. Det var fra begyndelsen bogtrykkeren, der fuldstændig herskede over bøgernes udformning, ligesom han ofte togsig af de opgaver, dersenere overgik tilforlæggeren.
Christer Hellmark Svensk boghindvaerk gennemtyve år
korrekturlæseren, typestøberen, bogbinderen eller boghandleren. I den allerældste håndbog for trykkere fra 1683, Mechanick Exercises on the Whole Art of Printing, regner Joseph Moxon med en bred kompetence, lige fra farvekogning til trykning. PierreSimon Fournierfrakender i detfølgende århundrede enhver klodrian, som ikke behersker i hvert fald stempelskæring, typestøbning og trykning, retten til at kalde sig bogtrykker.
Universalgenier som William Morrisog Eric Gill har måske begrænset gyldighed som eksempler, men de banede vej for andre, som i første halvdel af 1900-tallet forfægtede den typografiske formgivnings sag i teori og praksis
-en Jan Tschichold, Stanley Morison, W.A. Dwiggins, Bruce Rogerseller Hans Schmoller, i Sverige en Waldemar Zachrisson, Arthur Sjogren, Hugo Lagerstrom, Akke Kumlien, Bror Zachrisson, Anders Billow, Karl-Erik Forsberg eller Vidar Forsberg, i Danmark en C. Volmer Nordlunde, Erik Ellegaard Frederiksen, Eli Reimer, Austin Grandjean eller Bent Rohde.
Arbejdsdelingen i begyndelsen af 1900-tallet gjorde en ende på den konkrete nærhed mellem formgivning og bogtryk og adskilte håndværket fra selve overvejelserne om udformningen. Men kontakten med den industrielle tryksagsfremstilling hørte aldrig op. Det tyvende århundredes formgivere gav instrukser for et arbejde, som i praksis blev udført af andre: en hel stab af faktorer, sættere, ombrydere, trykkere, bogbindere etc. -men det at være formgiver bestod også for en del i selv at tilegne sig og tillempe viden om materialer og produktionsteknik.
Med den personlige computer er vi nu tilbage ien situation, som faktisk har visse ligheder med arbejdsdelingen i inkunabeltiden. Nu er det den grafiske formgiver, der (hvis han eller hun vil) befinder sig i en position, hvor man ikke blot gennem direktiverog anvisninger kan påvirke bogens udformning, men også konkretudføre megetaf det praktiske arbejde. Samtidig er de digitale værktøjer udviklet til et niveau, hvor de har indhentet eller overgår den hidtidige teknik. Deter kun formgiverens ambitioner og kunnen, der sætter grænser for den typografiske kvalitet. Selv det grundlæggende arbejdsmateriale, skriftsnittet, er blevet til råvarer, som brugeren kan forædle, så det passer til formål, funktion og udtryk; breddeværdier, almindelig tilretning, kerning, accenters størrelse og højde, tegnenes konturbeskrivelser -alt er blevet redigerbart ved hjælp af fonteditorer som Fontographer og FontLab.
Men formgiverens magt over processen har en pris: han/huner blevethåndværker, men håndværker afen nyslags. Og det er en hastigtvoksende vidensmasse i turbulent forandring, man skal tilegnesig. For ikke så længe siden gik
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennem tyveår
det an at levereet omslag som omtrentlig skitse med mål-og farveangivelser. (»Bogformatet er 130 x 100 mm, dér skal det være sort, dér skal det være PMS 123 ... billedet trykkes i duplex, tones ud nederst...«). For nylig var det Quarkfiler med sammenkædede billeder og vedhæftede skriftsnit, det drejede sig om. I dag skal man kunne fremstille korrektedigitale originaler medstrenge krav til millimeterpræcision med hensyn til udløb, formatering og ombrydning, kunne scanne billeder, håndtere fontfiler og farvesystemer samt destillere højopløste Acrobatfiler korrekt osv., osv.
Fejl i bogproduktionen betyder forsinkelse og fordyrelse. En ikke alt for dristig tankerække siger mig,at forlagene derfor for at undgå problemer ikke sjældent vælger formgivere efter tekniske færdigheder i stedet for kreativitet. Det har ført til en i og for sigglædelig og tiltrængt forøgelseaf antallet afomslagsformgivere i den svenske bogbranche. Men denne udvikling er også skyld i, at mange bogomslag (ikke mindst om pocketbøger) i de senere år er stivnet i utålelige skabeloner. En meget udbredt modeler et omslagsbillede med menneskeskikkelser (gerne set bagfra), ansigter eller andre legemsdele tågede og uskarpe eller fikseret med et eller andet populært Photoshop-filter. Mange bogomslag kunne bytte indmad med hinanden, uden at man ville bemærke det, fordi omslagene overhovedet ikke forsøger at gestalte indholdet i de bøger, de er sat til at omslutte. Den distinkte klarhed i illustration, typografiog kalligrafi, der har kendetegnet svenske bogomslag i opgangsperioder, er for tiden som blæst bort.
Og som sædvanlig kommer indmadens kvalitet i anden række. De mange eksempler på typografisk brillans, der fylder Svensk Bokkonsts udvalg, kan ikke skjule den sørgelige kendsgerning, at det stadig står retsløjt til med hverdagstypografien: en meget stor andel af indlæggene er ikke-designede og ikketypograferede, dvs. ingen har ulejliget sig med at give indholdet struktur og læsbarhed -for ikke at taleom udtrykog skønhed -teksten synes blot at være kørt igennem et vilkårligt layoutprogram. Det er virkelig en udfordring; at sørge for, at den digitale tekniks velsignelser over en bred front kommer læserne til gode på det område, hvor omhuen er vigtigst -i brødteksten.
Oversat af Kirsten Jørgensen
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve År
Karl-Erik Forsberg
(1914-1995),nestoren isvensk grafisk tarm -typograf,kalligraf
Karl-Erik Forsberg
og skrifttegner.Hans håndtekstede omslagprægede svensk bogkunst inæsten fire
årtier.Han tilrettelagdeofte bogens teksti sit eget skriftsnit Berling Antikva fra1951. Til dette selvbiografiske skrift
BQ med typisk Forsberg-omslag har han dogvalgt Bellantikva.
51A
Karl-Erik Forsberg:Bokstaven i mitt liv (Foreningen for bokhantverk /Norstedts,1982) Formgivning: Karl-ErikForsberg Skriftsnit: Bellantikva
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
Garomond ABCDEFGHI
(••••
JKLMNOPQRST UVWXYZ
ol
(>)I23 n67S9() abcdctghijklmn opqrsruvwxyz
Carl FredrikHultenheim: Typflora
(Typografen1,1982)
Formgivning; CarlFredrik Hulfenheim & JohanFredlund
Carl Fredrik Hultenheim
(f 1918)er Sveriges største »scholar« pådet typografiske område og selven minutiøst omhyggelig formgiver i Bentons, Updikes og Tschicholdsånd. Her en omfattendeskriftprøve med generøskulturhistorisk baggrund, produceretfor Typografen 1, dengang Stockholms førendefotosaetteri.
16 Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
HC Ericson$(f.1945) produktion hører 80'erneog 90 ernetil,men hanoptrådte i svensk bogkunstsammenhaeng allerede som 22-årig i1967. Her enfrejdigt layoutet vejledning fra 1983.
Nina Ericson:KladEr! (Brombergs,1983) Formgivning: HCEricson Skriftsnit:Garamond
Nina Ericson
LADER!
Skapa sjalv! Våga vara den du ar
aven niir dci galler diet yttrc. Dcnna
bok lar ut att klader handlar om
kanslor och livsgladje. Och att vem
som helst kan sy sina egna klader.
r
BROMBERGS
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
17
Artur Lundkvlsi: Skrivet mot vinden (Arbetarkullur,1983) Formgivning: Leif Thollander Skriftsnit: Bembo
Hen modmidten af 80'erne stod enny generation af formgivere frem(selv omnogle af dem havde væretmed entid lang) ogblev toneangivende i bogkunsten. Flerehyldede den klassiske modernismes kravom transparens oglæsbarhed. En af demvar Leif Thollander
Christer Hellmarlt Svensk boghÅndvaerk gennem tyveir
Ophavsmændene tildenne originale kogebog,der er (ormgivet meddyb fornemmelse for typografi ogmateriale, tilhører dengamle garde -Olle Eksell(f.1918), også kendt som teoretiker med bøger somDesign = ekonoml (1999) ogFormulerat (1999) og skaber af varemærker(Ogonkakao) ogHubert Johansson (1918-2003), formgivermed mindst det eneben iden grafiske branche. Sidstnævntestod bag en langrække genialt udformede kataloger for ModernaMuseet.
Hur man egentligen
gor
Matbok av Peter Schreck
Bjorkmans
Peter Schreck:Hur man egentligen gor (Tryckeri AB Bjorkmans,1983)
Formgivning: OlleEksell (ogHubert Johansson) Skriftsnif: BodoniBook
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennem tyveår
1254567^9 12.345^7^.9
123456789 12345678
I , mt' écltlfltmit mJl k^fl^lciu vvfUKOi rrpognAiUumnuohiaf.
iiynl . *>U •. • L*n rtlUL ullim Aljivl
, , v., mn '*<, <<«»fckTlJtu#fc*éfjf »inW^r
I -» , .ni t'tJn ••kkniMAi.ftall BitnjinnlfUtljllunoio
•V ' ——————
..or . juglr « n y*T.-A:«li| •*.«»«..»inairfV^HI|^
h.b' • .<»* r.iU ta meJ ømru >•» .11 unUmtfCita
•ft*. • l>at'v S«« tnil uffrvi#» afcvrx uoiknniltf ir»Ji
okontda^ 1 f.« uHft*r.j 1. *,1. v ) Pfr».pJaiOMl«vliirr«flnt.Oppr«..hlod.»wiul|
Mm Éiiitrtj -«• U-Vk/* »Mif>i tbi &Nlul
k . , 1 i-J (»kallkil*!
Byggforlaget under Claes Dymlings ledelsehar længe udmærket sig gennem omsorg for typografi og design oggennem kloge valg af formgivere. Her en tidligprøve på Per Wermes designkunsl.
Janne Ahlin; Sigurd Lewerentz, arkitekt (Byggforlaget,1985) Formgivning: Per Werme Skriftsnit: Caslon+GillSans
.ar»alarnfcø IWriOrra.
ttflnnmum haitcn «MAr rfur
>1UkiilV ikniii41) a.-t« liKitralri iin|.«ii>unrfinninr I
(idlcbor^siil.Htiillnin)(cn 1^23
l.a-W— 1m.i .VI
4. « ,n l.« ir furwial »nNna« ••UujJcn. .tUO-« VI...I...k féu ^aé^rixité" ">^1I««««inini
l!>•. ( u^i laalo
• \1~1J ii|tikf • k ii Sa
W7 lim
20 Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
Sjm „„i I^Aurcn fikrkumnKf puM" |
(IWI^, f:,",'
(JM »I*!!1"I«'!"'-'"
uivrvklmftrn W"CulcnlKrR. dig«n« n«. BiW.<*'>lcn och W«hjvjrcn IVIjnn S.rtct loundn, pHkboblbcfiturcnm m Till««
Huno Rccd (l«u .»-(I) om ikrcv //irtorr»(I/* (MBntMUllrr
rcundrw -Ur mW faM -A cjkt.ion of lypcfoondCTJ >[Kcin>cn
boolu irrmgedthronokjgKally vwU, pcrhips,lurriih•more uwlul
h.Mi.ry ..I Hk-in|<>r prinling .y|>o| tluniny .Hhcr ihjlæuld hc
1 luminj.u.lvjn hir x«iiuki anhuigaiv. Hc iUII
hi. .n.c kJindr« illlTor m)vka Ihr tin pi del heil Mg«
imik-. Vjrfc ar Jcl med d«m mm pi fulll ollvir hivdar all mii^
irrifrn medUniver* (!)iipcluni ar den ernli an>indbara boknav»formen i illasammanhanp.
Atl ikapa ar all vJlia Som formgivarr ir del vir uppgifi «ch
»k\ Idighct alt val|aden molJndjmllitiiliga typografm l)e Ix.kMa
\xt whu si for l.lltallcl imc anvinder, eller ens anser osi bchosa.
finns dir all« v>in puuelbilaridel eviga umlaklom democh vir
egen mening.
xe^ru (Sti?
(H hlmrrck (i) gmiulurnk O) ivlntrrck (4) »enf (5) k«»ovil (6) uppMi|«cl
(Tindtupcl (R) jiiikjllnlng, rundmng (9) »upclltOKl (10) ih6)«l; gemen hoj^l
(u) intluinin|c. (11) gmndlmff;hi« (i)) >»wa*h-(14) Ou(In>IlSI llck.ji« VfJhrrj. a, ...f,
Inr«.itHiecn\cri«la>kMMunl«k-a« S^KJ l
•«!» MtWImi* V^ifnUtxl' i tuu-uKiv ^ IlftlMtarv c»l
rMiIUuprnlmhr^.ljIrfruujK'i f*nn»I-JJh, U1
»HMÉluim iumiMnav(MMliriJK4* vJr J trarvv A»»n t-
IK In h>UiMdcni 1 k jn UmfJ.*,,.Kiraklai ulMnnttMiM. tli
Ikihranl MaCafMlchcr^Miui«* —
lkw>L.)ivii h»oa>k MII \tUMln14 1 Al^xro kjMnliiKlu«l>i
Iminen «v rnIjtn. hkmbern «ln r*«wkki\a (ann«cn
>lk>r •wunjt krxwH i'tcd cn KAU^kni IXtm niMika o>t/«ilnin(
ufcjf H}ptnkjiJra^l.I•>aJrfiItwk AlilbrTtPfxl t4rAiM( mxx,o
>ihv(. ..kl tiltia inm ultl^iliMii/Orkilriiifivi« «•< arlikiilmnt nK\l Intcr o»h rrhtfcr l'.ntitn
ull f-n kutiMmfoncOJ(xlar<*r\l mrd IK-*»»ai
»•*i«l«rfW fan^mlr Ij.iwl n\»inlnn oli »nrrtlilHIa krml fortal
> «l>.m a\ ptian lldr )»*}*)•• •nliatni'Wr1" a*«'knt^
-*.cn J« «kiflaiMk iMMaHiwt4oalam« Ncrr »»J
nrxiilm iiM > iivsicf, pA (Mnic —A* irnix**' «af Mlam« tv
-n. ulWr, kimiTMk urli l(H* kt«r.ilnjni«»rt ii"»in«k
m>Mf»rna liH •••r nmunlcoxtr ii IJI iMWairan« Vilanw« »H
•Mlii« iiuait^n liH V t 'kM«kV^
-1M c«t>>Ad %* dMt. rMl»!.*• »» an pi J»« > •>"
fnraa* incUan .« Ivi« Krr«> *** <»h U*J UitJ. ««i
fklcr mfa ( tftvfek« n
Biblis, der erden danske Biblis1984
Bogvennens søsterpublikation, (Foreningen for bokhantverk,1985)
udkom somårbog 1957-1997; Formgivning: Leif Thollander
i dag erden tidsskrift forfor Skriftsnit: Galliard
eningen af samme navn,venne
forening for Kungl.biblioteket.
Årsskriftet for 1984her ud
formet af Leif Thollander med
Matthew Cartersdengang
ganske uprøvede skriftGalliard.
J.4.\.\l AH LIX
Sigurd I xvverentz
arkitekt
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
21
Gunnar Mardin*;
(S
Guillaume
pollinaire^ iradulla
leende
en andlos hiop-afi
Gunnar Harding:Guillaume Apollinaires gatfulla leende (Gedinj,1989) Formgivning: Vidar Forsberg Skriftsnit: BauerBodoni
„ I«, iniil.imi lli'iiri lUmiwau l.lng åker Apollinaireoch I ..urvnriii i >111 lill« t'ii lim«-Boulfvunl M.piii|>arna»se .„„i Inli-r tnU in i himli-n I huksulet har ilr ril ?,lorl (mki-l
!„ M.| ,f Il furgcr ihh fil tlnr lilii hurk mml |i< |i|inrku knr li i-n Mililiu ii|i|ihI<>|i|i'iiI "Sir. \ ni ilrn sisla tullbumiii il i.iiiii.ii ile hil> n >>• h rnriar: Uousseau! Koiif>9«auI Man Itomim i ni ^ i har mul os-lu'iKra presenier su alt iln kan furi^mii miila .ii;. i pgdj «« fm lumi|orii furuli^ETunmrr pi«ri«yU S«oc
kairu Kiil* vunnun mnj rmum« modbtladr dtmhnfLtr «v rk Kavadcn
iir»prunfth|(m nrdmdtfarvrn biaminiup a> n>Hr«rp*p«gmrui orii rraf^ara mm« rttrrir* vimnuin undrr uf>(*hninui(| ivolmMlrlanu i X. I>rnna lirhomllm^ iilUmfMd<~* ockti piOrk>j»**r>n Arinriirtt Ca«(i« if Stllnt« ukiti^rl»rr undrr rrvtniTir kiHUumn (ill luuMnrttiKrkraftar aii njdfarjunup«« pi iTyo-iakt v«r rarr »pndd i Bk-kingr «n imTi|u S%mnr. • Så>él rn«faka hus. *om i Byarna. *ro de iimrxir knurhu* al i^urka [tlaniitr 4lumv men Lador octidytiia hu* ofuUalk«d« VlitifLa Bondr^tirdar an> mdfaffadc. hvilket |af ontkar vorr aii mani iSvcnjx •
Skaoa var nraraf pivimma van »om mbirkingvk r>^f4>vlufEa Hofdrn rill nock var m ainar. brrddmann »ar iv t alnar. vilkn ovrmigrr Blr kingr«tugan» 7-8 alnar rwprkii*-r 8-10 alnar Droa mi« var alhta mir L**u tiil den lukala folkliga In^nadsiradioooen
Tunmcrvag^m drrvadc* med movva 1 den mnr delen oeh med vkepp«drrv av liampa • den vure,e« naturlipi1illva^afUng>»an Ibrdenmrnerman *om enga^erades Iran varvet. Drrv mng jv demu «vp forekom ork hi 1 andra delar a» landet
Redan under 1T^c-talet hade den uvateknik enmed ira«pn>|sar ochkm• faUar och »tora och dvrbara gb> borjat ia» i brok. men pa Skarva hade nagra av fon«ren bl) »pn-jwoeh •ml,blåiua glaa. Alt de«*a niIbmtenv per fann« wda vid wda 1 »amma huv »om p« bkana. var »alUym men forekom d<»rk pa nagra andra hall 1 irakten. Pi varvet. pi herrgarden
75
24 Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
-
Håkan Lindstrom-dansk uddannet under Ellegaards
Gunnar
vinger og meden fortidsom bl.a. professor vedKonstfack og Grafiska InstitutetiStockholm har en rigproduktion af omslag og godtlayoutede bøger -en produktion somnu strækker sig isit femte årti.Her et typografisk omslag tilen Gunnar Ekelof-bog.
Ekelof
Drommen om Indien
OCH ANDRA PROSASTYCKEN
BOKVÅNNERNA
Gunnar Ekelof:Drbmmen om Indienoch andraprosastycken (Sållskapet Bokvånnerna,1989)
Formgivning: HåkanLindstrom Skriftsnit: Garamond(Stempel)
Christer Hellmarlc Svensk boghåndværk gennemtyve år
i
.jp}c^0 HAP^AD ^
Svenske børnebøgerholder
høj internationalkvalitet med
mange titler.Med formen
er detmere såsom så.Her dog
en meget vellykketbog med
Gunna Grahs (1.1954) som
formgiver, typografog illustrator
iénog sammeperson. Bogen
har etkongenialt formatmed
tårnvenligt udfolditre gange
bogens højde(150 x 855mm)
og et fransk skriftsnitmed lang
traditionibogkunstens »high
end«, Cochin,her fintomplantet
tilbørnebogssammenhæng.
Håkan Jaensson& ArneNorlin;
Den sanna historien omtornen som slog vårlden med hapnad
Drxi: Hlkan JacnMon och Arne Norlio (Alfabeta,1990)
Formgivning &illustrationer: GunnaGråhs
Jd. Gunna Gr&ht
%/
Skriftsnit;Cochin
26 Christer Hellmarlc Svensk boghindværk gennemtyve ir
Bogforlaget Atlantis har lige siden70'erne under Kjell Petersons ledelse udmærket sigblandt de svenske forlagved velpassetog ensartet formiden klassiske typografis ånd.Christer Jonson, haride flestetilfælde
-som ogsåher -stået bag formen.
Villy Sørensen:Den ryktbare Odysseus
(Atlantis,1991)
Formgivning: ChristerJonson
Skriftsnit: Bembo (Linotype)
DEN RYKTBARE
ODYSSEUS
VILLY SØRENSEN
Teckningar av Tommy Ostmar
ATLANTIS
Då flickoma pA morgoncn kom ncrisalen fbr au skura golv och dnka nickOdy^cus u(. I)2rmdtte han hcrdarna som vai på vaj; tiil borgen med dc mån^a siaktdjur som friarna dagligm satfc isig. GctaJicrdcn Mdantliu)N laladc åtcr argt nll honom, svtnaherden Eiimaios, ivars koja lian hade bo«itre dagar, taladc viinligt till honom, men boskapsherden Piloitios. som intc hade traffat ht>nom dagen innan, frågadc Eumaios:
-Vcm ar den dar frammande mannen och var kommer han ifran?Jag tanker ofta på vart vår gamlekung har tagit vågen, han som en gang i tiden satte mig som herde over all boskap -kanske han ocksA flackar omkringi varlden i sådana ddr paltor. Jag har också tankt att det kanske vore bSttre att segla iv3g medboskapen .In att gå har och (rSla Rir alla dessa frammande herrar. Men det kan juhiinda att Odysseus kommer tillbaka.
Odysseus horde vad herdarna sade.
Strax darpå Ix'irjade friarna anlanda tillborgen, många av dem hade med siggåvor och endel lat tjan.ur bara gavonia. De vantade sig att Penelope skulle ta emot dem meil egenband, men honlat ett par av sina pigor taemot
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
27
Den typografiskepastiche er etområde, somdet er lettere atbetræde end at kommehelskindet fra. Der krævesmåske en Leif Thollander til atblæse liv iet sådant projekt:lange vimpler,spændte sejl!
Långa Vimplar, Stinna Scgel
Dtkterfrån Sveriges stormaktstid.
THI poestlåsarens tjånst
utvalda av
i* LARS HULDÉN
r Urgiven av FIB:S Lynkklubb i
Stockholm såsom dcss Årshok
i •
'ø \ '< • i • •
-• • *
y*• .•
i•> ' • • * ' *' ^
• ? -'.• •. .v• «'
I •. r .t • ••IV'1*" •*-' 'i * 4
•y vi?
Långa vimplar, stinna segel Dikter frånSveriges stormaktstid
(Fib:s Lyrikklubb,1992)
Formgivning;Leif Thollander
Skriftsnit:Caslon(Adobe)
28 Christer Hellmark Svensk boghindvaerk gennemtyve 4r
Skolebøger,undervisningsmidler ogreferencelitteratur har oftestbedst af tilbageholdt form ogvelordnet struktur. Enmester igenren er Ingmar Rudman,som altid leverer veltypograferede bøger,her medekstra bonusislagkraftige omslag til en serie lærebøger iengelsk, satmed Galliard kursiv istor grad.
Lars Malmstrom:English at work (Almqvist &Wiksell,1991) Formgivning;Ingmar Rudman Skriftsnit:Galliard
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
Opvisningidet højere skoleridt idenne overdådige skrihprøve fraBjorkmans trykkeri, som under Arne Heines ledelse længe holdtblymaskinerne igang ogbogtrykket levende. Herhar han haft hjælpaf veteranerne Hubert Johansson og Bo Lindberg
lypsnitt och ornament hos
1 ryckeri AB Bjorkmans Kttr
Saiikl Paulsgatan 25
Stockholm
Typsnit och ornament hos Tryckeri AB Bjorkmans Ehr
(Tryckeri ABBjorkmans,1992) Formgivning:Hubert Johansson,Bo Lindberg& ArneHeine Skriftsnit: Bellantikva
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve ir
m
John Kandeil
Helena DahlbåckLutteman: Erik Chambert Carl Christiansson:Bruno Mathsson Gunilla Lundahl:John Kandeil (Raster Forlag,1992) Formgivning:Lars E.Pettersson Skriftsnit: TrådeGothic+Garmond3
é
Lars E. Petterssonbehersker til fulde denklassiske modernismes typografiskebyggeri, menhar etbredere register. somhan viserfremidenne serie omsvensk møbeldesign for RasterForlag.
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år 31
VÅSTERLANDETS VISDOM
|TL K I KANO HI'SM II
OC il >J J kk.ill vi s.ig.i om nianniskjn? Ar hon h.ir.i cll
dAmmkorn tom h|.tl|>l(>%t kr.iLir omkring p.i cn luen (.k\ vara vishet bara lom darskap?
Mit detia ar forbryllande Irigor. Man kan mie avgora dem urnom an uifora expenment i elt lab«)raiorium, och manniskor med sjalvstandig laggnmg ar ovilliga alt falla tillba ka pa vad »om forkunnas av minglare i patentmedKiner.
3ti I or sadana manniskor lillhandahaller HIosoHns histona de svar som overhuvudtaget kan ges.(jenom alt studera delta svar i Imne får vi lara oss vad andra manniskor under an
•oc M rcul skalt vi saga om manniskdtif*
Lyckad nedlrytning av herr
Moro varpimange måderen
enlig svaleisvensk bogudgivelse.
Udgivet udenfor forlagsverdenen
som ellandsiingstøUet projekt,
der skulle spredefilosofiske og
etisk tankevækkende tekster
tilmange læserebl.a.inden for
forsorgen,fik bogenet langtliv og
flere oplag.Også formgivningen
signeret GåborLudwig Németh
stak udiforhold tildet meste
isvensk bogkunst,bl.a. med
et originaltomslag.
Lyckad nedfrysning av herr Moro
(Gidlunds,1992)
Formgivning: Gabor LudwigNémeth
Skriftsnit:Sabon+News Gothic
32 Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemlyveir
^mjnné Skjnif H irtfH
Sagverk i forvandling
Skovejernes årbogSkogsåret har gennemen årrække placeret sig blandtde femogtyvebøger i SvenskBokkonst takket være Dick Norbergs(f.1950) velplejede legendeform og layout.
*Svtnsk fdj(i€fks' industri h/r//nier att tvinjyis til! en hetydhgl Mer f/enonifrripande strukturwnxmndling tinder qcytalei iin någpnsin tidigøre. Den frdmsta orsakm dr de radikaltJhrandtvde kund kraven pd marknadsforhtf/ och dittrihiition.*
Det skriver si rm irjpporicn SSpvcrlcttnrfusfnn inli»r stkclUoflet i r199^:40). I rapporten Ixrhandlfl* kraven pi Ug\crkMmluirins marknsds(bring odi »fistnbuiion på taler, Ntraiegivka
rnojiighctcr samt knnkurrenssHualioncn.
Del finns anledning alt anta alt »Sgvcrkcn nnder yo-ialct ftr en anno ^orrc betydclse for Uimamhetcn • skwgsbrukct-\ ftcrvwn travaror incstuki«ciponerav • Ityforadl.id lorm finns ckt en l*et> damk-potential att oka vardet av exporten genom okid foradling och kundanpassmng. Det ar viktigt att svensk «ljfvciksindustri ruvecklar en klar strategisk fardriktning for alt sakerstalla franuida konkurrenskmft, menar rapporten.
m. s intrgrationsarbete, s<>ni syftar til! att la U»rt tekniska han
Skogsåret 1992-93
(Skogsågarnas Forlag,1993) Formgivning: DickNorberg Skriftsnit: Janson Text+GillSans
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
33
Mange udgivere,som ikke normalt beskæftigersig med bogudgivelse,har (ietderes frembringelser at seblandt bogkunstudvalget.Her er det enavis, NerikesAllehanda, som harhaft heldmed atlade Leif Thollander formgive enantologi med tekster med forbindelse tiludgiverens kernevirksomhed.
Udda begår.Sju forfattare funderarkring dagstidningen (Nerikes Allehanda,1993) Formgivning:Leif Thollander Skriftsnit: Sabon+Placard
UDDA BEGÅR.
Sju forfattare fundcrar kring dagstidningen: Maria-Pia Boérhius, Helena Helsing, K|ell Johansson, Bodil Malmstcn, Bengt Ohlsson, Anna-Kann Palm och Niklas Ridsrrom. Torgny Wam tecknade.
NERIKES ALLEHANDA
9 u » »
n". vi't "
34 Christer Hellmark Svensk boghindvaerk gennemtyve ir
Endnu etomslag iraffineret
farvesætning imørkegråt og
turkisgrøn af HåkanLindstrom,
her for Sållskapet Bokvånnerna.
Dorothea Tanning:
Varldar iminiatyr.Max Ernstoch hansbocker
(Sållskapet Bokvånnerna,1993)
Formgivning:Håkan Lindstrom
Skriftsnit: Bodoni
anka-karin iml.m
Kometlangtan
D
et var pi lit*" tiden JA hon alltid *»ov langt
in pi formiddag-trna. Solen Mod mitt pi
himlen nar hon vaknade och spatvarna
tiattrade i tråden utantor hyrcshnset. (-vf;'
H Stangslet
jy-tty.
' :
MM
^ v-'Å m
-^
vå femtiolalet. Hol sinff. lyckle lidningcn och la ul nyheten pé Ittfrnedein.
Vik. Den b)ggil«"> j»a lemliolalcl oeh Hr arkiteklrilail. Dilr >åi(li>s Hven glass oeh lankon var ^akerl alt ku>skens torn »kuile likna »'ii n[>poch nedvHnd våflla.Strulcn ar helt kliiciil i koppaq>lål oeh
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
37
KVINNOR
Min van år for mig eu inyrragomme,
som jag bår indlån inina brost. (mj)
For vår svcnska oversåtlning hai di-i låtii lin
val sinnligt, så man skrev "som jag bår vid
milt brost".
Dc korta dikterna år ordnade som cn dia
log mcllan mannen och hans ålskarinna. Det
år oftast kvinnan som talar, direkt i jagform.
I 71 av dc 117 verserna år det kvinnan som
for ordet. Språket år fyllt av kryddor, salvor
och vållukter, ibland overlastat. En utsokt
naturlyrik som inte har sin likhet i några and
ra bibelbocker:
Slå npp min ålskade och kom hit ut!
Ty se. vintern år forbi, regntiden år
forliden och har gått sin kos.
IMommorna visar sig på marken, tiden har
kommit,
då vintråden skåtas, odi turturdnvan låter
hora sin rost...
(»;io)
Ingmar Strom:Kvinnor IGamla testamentet
Illustrationer:Stig Claesson
(Bonniers,1994)
Formgivning: JanBiberg
Skriftsnit:New Baskerville^GillSans
BlendCollection: A designproject that examines the ashtray Per Wermes virkeligemester
(Poeform AB,1995) stykkeienporteføljepræsen-
Formgivning:Per Werme tationaf eloriginalt design-
Skriftsnit: BodoniOld Face+Akzidenz Grotesk projekt (omaskebægre).
En sikkertturneret skriftsnit
blanding langt frade typografiske
alfarveje: Bodoni OldFace
+ AkzidenzGrotesk.
38 Christer Hedmark Svensk boghindværk gennemtyve ir
Love Arbén Mattis Bonettl Elizabeth Garouste
Toshiyuki Klta
Jasper Morrisen
Marc Newson
Andrée Putman
Aldo Rossi
Ettere Settsass
1950'erne varen guldalder isvensk bogillustration. De flesteat aktørerneer borte, og traditionenblev brudt. Forlagenes udgivelsespolitik holder defå tilbageværende udøverepå afstand.En undtagelse erStig Claesson, som medillustrationer i forskellige stilartertil sine egne teksterhar hængtpå iover fyrreår. Heranvender han medstøtte fraBonniers formgiver Jan Biberg(f.1938) en stiliseretog farvestærk collageteknik, somgiver en stærk effektibogillustrationer.
MAo
;ro^et
auotv
AvV^ co^u
vn
v ^ .i »nd 101 uvi-x H.iii"1 .vtff1'1
^Viv;; ^
1
...uet' \.jv ulb*
.vhi-fir** ^»»v1
ivvi> .\( \vv
(o* v>a j.oncc ,,f .vvvv^""
tcv'
x i. a vn
v & ^ vv id"*'
avvh
> v\>c
SkriHserien Kairos (Raster Forlag,1996) Formgivning:Lars E.Pettersson Skriftsnit:Sabon
Endnu entitel(ra detfrugtbare samarbejdemellem
Lars E. Pettersson
og RasterF6rlag(Magnus Winbladh).
Christer Hellmark Svensk boghindværk gennemtyve år
r. •r I J
1 retcu* nkjo:| nUtb
2 rttcuv r^ddiung.
rrjKtof par/y-raddmnppafrull r#t«mbUncc 'i zcmbljns) llkKct lto tTKiij
r«t«mble •> >
retcnt if! Hli furKirtrad
rtMfitm«nt 'n /cmnwnij
rvttfvation re« vvi/90) btttillning, hokmng
1 reserv« /1
1 iCM-rvrTj. ipari;I'II menf a teaf far you |jg ika hilb n p it dij-2 r -encrj, bokl tfjis on j
traui\
i r»$erve |n'/ j vj 1 rrserv
En lærebogstilrettelægning
af Ingmar Rudman mødes
hermed et omslaga(
Lars E. Pettersson,som her
viser sig fra enanden side.
reterved jn / j vd|
1 tillbjkjJrjgcii
2r»wntnd;ihu teat 19
tcKOXil den har plartcn if
reserverad
resign |n/ain| avgi
resignation j.rc/ig ricijw}.
ihe »e«/1« hf 1 ruixaatiaii
hon lamnadc in sm
av\ked\anv»kan resin i'iezin) kida, hans reslst ifi /isl j 1 si.4 cmor, g«jra motsiand inot 2 gora nuHttind
rcsistance |rrziil.ins|
mouiAnd {to motj resistant (n'/ttiani| mutHtandskraftig {to motj resolution [.rc/o lu /anj forcsacs. New Year's rtmlylivn ny.lrsloftc resort (n'/^ 11
rckrcationv<»ri; seaside raorl
hadort resource In'xi ijp»u«ji
rfiQMtCfi resurser; natural n-njurces naturtillgangar
1 respect (n spekt) 1 rrs|>ekt 2 itt nuny Uifiecb • många avsccnden; withatsjutzt lo rned av seende p\ 2 respect (nSpckt] reipekrtra, ra li.msyn tiil respectability |ri,spekia'bilaii| anscandighei respectable Iri spckiabl) respektabei, val anscdd (d
resptitiihlc firm\
respectful In'spckitulJ
aktningsfull
respective In'Npckliv|
respektive
respectively jn spcktivlil \ »r
for sir., thry X'il Ct »iml CH)
irfpeHJirJy de fick 5 respektive 10 pund respiration l.rcspo rci).in| .mdning; athficuU tapitaJion konstgiord andning
respirator l'rcspirciuj
respiratt>r respond jnSpnndj svara [to pd)
response |n spniH s\.ir responsibiiity
(n.sponM'bilali) ansvar
responsible [n sponsoblj
ansvarig
1 rest Ircsl] vila; have ti ral vila sig 2 rest (resi|vila. vila Mg lfrom efterf 3 rest |rcsi]t the ral resten restaurant ('reviarontj restaurang
Norstedts forstå engelska ordbok
(Norstedts,1996)
Formgivning:Ingmar Rudman(omslag: LarsE. Pettersson) Skriftsnit:Sabon+Syntax
m
restaurant-car ; revirontko revtaurangvagn
restful i rt-Nlfiil) luv.11. viK.ini restless |'ri xibx| rascS otiiig restore |ri 1» | .urrstalla, återlanina restrain fnMreia| hutdra. halla nilhaka restrict (riMnkl) inskranka, begransa restriction {n'-stnk/nn) mskrankning, begransning 1 result 1 / sil j. o*.««// resultera 1
2 result (n'/Altj resultat; .15 ti refult <>f ni! foljd av resume ln /ju mj åtcruppi.i retaln (rrtein] behilia retaliate ri'laiieiti h.iimus. ge igen retaliation tri,tæircijan| hamnd retire in'iaial dra sig cillbaka retired (ri laiad] 1 tiiihakadragen [lead a retired life] 2pensionerad retlrement jrrtaiam.tnt] avgång; rxthcmeui pension åldcrspension
1 retort in't^ !j ns an 2 retort jri't.^ 11 *1 • vvar 1 retum (n't 1 n| 1 atcrv.mda {return home} 2 aterlamna (re/ilcrn»K»UKcr
tomrffricnl molytirr (las
mmodwi hindrjr nipi«
(ALT SK
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år 43 KIOHNMAI
S\ ERIGES
ZOOLOGIvSKA
LITTERATUR
l
fr'v^v-v
vV^uwl'n^
Bjorn Dal:
Sveriges zoologiska litteratur
(Orbis Pictus,1996) Formgivning:BjornDal Skrihsnil:Garamond(Adobe)
En velbehandletogcharmerende præsentation al et billedmateriale, somhar mange graliskekvaliteter, somher løftes fremalet udmærkettryk. Bjorn Dal(1.1945) kombinerer med succesforlatterens rolle medformgiverens. Han er stærk påbegge lelter.
Gary J.Coates:
Erik Asmussen, architect
(Bygglorlaget,1997) Formgivning:Per Werme Skriftsnit: Weiss
Per Werme sammen med Byggforlagetborger for etvellykket resultat, selv medet »umuligt« skriftsnit somWeiss antikva.
ErikA
Asmussen,
GaryJ. Coates
architect
Max Plunger Photographs • Susanne Siepl-Coates Drawitujs
I
44 Christer Hellmark Svensk boghindværk gennemtyve ir
Birgitta Emilsson Fridén
(l1955) harhos Bonniers og somfreelancer en lang rækkeplejede og
veltypograferede titler
bag sig. Mendet artige kombineres hoshende altidmed enmere svært opnåelig charmemed personligt præg.
Lotte Moller:Citron:om citroneniEuropas historia,konst, låkekonst,trådgårdar, formgivning och matlagning samt40 citronrecept (Bonniers,1997) Formgivning: BirgittaEmilsson Fridén Skriftsnit:Bodoni(Berthold)
Christer Hellmarlc Svensk boghåndværk gennemtyve år 45
Æ
At giveformtilBibelen er et projekt,$om harlokket utallige typograferog formgivere efterGutenberg.Det mest imponerendesvenske forsøg erKarl-Erik Forsbergs
•Rembrandt-bibel« fra1954. Christer Jensens gestaltning af dennye oversættelse fra år2000hvilede stadig på demange kvaliteterhos Johan Strbms dampende friske skriftsnitIndigo antiqua (ogi visse udgaverogså på Kristina Anshelms træsnitslllustrationer).
DAVID LAMNADE Gat
F F grottan vid Adullam. I
ovriga familjen hek red till honom. 2Alla slags nodstållda, da,i alk omkring 400 man,samlad blev deras hovding. ''Dårifrån gick och bad kungen dar att hans far oc moabiterna, tilis han sjålv tick kis gora med honom. 4Så lamnade D kungen av Moab. och dår stannad(
Bibeln (Verbum,1999) Formgivning: ChristerJonson Skriftsnit:Indigo
inunj trini oth kanna dig lugn, dA ir det ingen ^ vJ uniIletrenlever. "Menom jagropar 4t poj' ' ^^trUngrc bort!" dimiste duge digav. dAsiin
'; Imtdig 'Vad vihar lov.it varandra,duoch jag, , jHctrtn over (or all Iramtid.« "Så gomde sig jiliutcplftlw-V -jfljJjicstcn kom, och kungen slog sig ner for att
Hin -inpiMn vanliga platsvid vaggen.Jonatan satte . m cmot honom och Avner vid sidan om Saui. Men , i.plHi»tod tom.»Saul sadeingentingden dagen,han
, .Det hat nog ham honom nigot si att han iir orcn. uicn ir hin orcn.« "Men di Davids plats stod tom . .piind/idigen av festenfrigade Saul sin sonJonatan:
•' r'urhirintejishais son kommit till miltidenvare sig i Jtucndig?« "Jonatan svarade: »Davidbad migom lov
•.i;ll Betlehem,;,han sade:I.it migfå gi,vir sliikt hil"crint istiden, och minabroder vill att jag skall vara Om duirmin van,lit migdi slippa ivag, såatt jag får rr '"b'odcr. -Det ar darfor haninte harkommit till ' ^r,bord.« wf)j blev Saul rasande och for ut mot ^ a,atratu^,tum arimprtuum S riClttCFTS STAMP OCH PRESS
Scockholmtar; y ik -i; m.• m
Ungut &Stanislaus erresultatet
af dendårskab, somhar fået
Richard Årlin(f.1945) til selv
at agere skriHskærer, støber,
sætter, papirmager,bogtrykker,
bogbinder m.m.idette mange
årigeprojekt afhøj specifik vægt.
Det erlet at væreenigmed
juryens ord:»En verdens
sensation«.
Richard Årlin,Johannes Chrysostomos& BirgittaTrotzig:
Ungut & Stanislaus
(Stigbergets Stampoch Press,1999) Formgivning: RichardÅrlin Skriftsnit:Ungut+Stanislaus
50 Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyveir
Gbran Stenberg:Doden dikterar. En studieav likpredikningaroch gravtal från1600-och1700-talen (Atlantis,1998) Formgivning:Christer Jonson Skriftsnit: BodoniOld Face
Christer Jonson, igen, i enform, derer giftindisit emne og haret strejf af pastiche.
Goran Stenherjr Oodi'fl
dikterar. En studie av likpredikningar och gravtal frdn 1600-& 1700-talen.
^"l
RICHARD ARLIN
UNGUT ^ STAN1SLAUS
SFECIMEN TYPOMANIAE SIVE TYPORUM
Fructum operist^
(Porto, tyy>h,atramentum ac impresum
ST1GBERGETS STAMP OCH PRESS
<4? PreCum ar Pistrirtum in MonfrSfmi'tortmi; jfcStockholmix;
19,9
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
51
Eva Tiwe: 39ettor och sexor
(Arvinius Forlag,1999) Formgivning:Gabor Palotai Skrihjnit: AkzidenzGrotesk
Et elegant gultIsrredsbind med typografiog layout drevet tilnæsten stiliseretenkelhed i Gabor Palotais design.
i
Cd
CO
ETTOR OCH SEXOR
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
Teddy Hullbcrg
Oyvind Fahlstrom i elern
-Manipulcra varldcn
Howr.J:
(»LUNK:
f r
irak-kf
$t>6S0S
aRUMate
SHUSSy**^.
SU/fiJ>K.» fLoAP/t.
sock u.*
'at^ ^05m
SLtSH',:?~, SPLOOzH;-.:>f
Wø* Riroaev
m0 thok^, izltoaf'r't
>ToNc ^.r fpsoN«y
z'ifyTn um
*Whf>^ ZZCp V00*f>;vj
10 w
wyRF Ivr11*
^7'zTS^ 5rFr(;
Oyvind Fahlstrom on theAir
-Manipulating theWorld
SVtRIGES RADIOS FORLAG i FYLKINCEN
Teddy Hultberg:Oyvind Fahlstromi etern-Manipulera vårlden (Sveriges RadiosForlag,1999) Formgivning: AndersLjungman &Johan Melbi Skriftsnit: TimesNew Roman
Det krævererfaringog typografisk fornemmelseat pusteliv i etudmærket,men til karakterløshed udslidtskriftsnit som Times NewRoman, Detlykkes for Anders Ljungmanog Johan Melbi(f.1963)idette afvekslende bindmed tekster om ogaf OyvindFahlstrom.
Christer Hellmarlc Svensk boghåndværk gennemtyve år
I
iu';/>; wMrøjrøiS^aaæ lUi1-« : -urm-.
i
so 81
•4 rayiiiUuM Trt >k«i f.i.19^4
1. fcj#t i«m« »#•'•**' *Mt U vAMtlM M
•'\ika tiåm if|A imiimé av •»»
•*«»• «f Ml pi iMOtalvt lt* ivM
litf) f.h a«. ihm« k^j »ko« pté
• '»i* il 1*44 k>oka4il»ktm
- w» éøn é*m iMéftkim håm 1^4$
**4 Wl h«f«( tobfi Har Ml
-a p«mp»»n nm^ t«al kiatk
#*åa m im^kkolm
•
n»ttoialat Vkarna UN #t1
•
»art auMafai. d.« t CylU«« talM J k ila4U>«t. Mk kan 1.11 an mannMA
Helena Lindroth;Skor
(Nordiska MuseetsForlag,2000)
Formgivning: NinaUlmaja
Skriftsnit:Foundry Journal+Walbaum
Ikke allebøger villehave godt
af et virkelighedsefterlignende
omslag medtilknytning tilemnet,
men dettebind fraNordiska
Museet ersvært atmodstå
iNina Ulmajaslæderlignende
omslag.
54
Christer Hellmarlc Svensk boghåndværk gennemtyve Ar
Ove Hagelin:Georg Dionysius Ehretand HisPlate olthe Sexual System ol Piantsin Linnæus' ownCopy ol SystemaNaturæ
(Hagstromer Biblioteket,2000) Formgivning: LarsPaulsrud Skriftsnit: Janson Text
Et præcisttilrettelagt bind,hvor Lars Paulsrudsformånder dyb fortrolighedmed bogens hovedperson oghans tid.
GEORG DIONYSIUS
EHRET
AND HIS PLATE
OF THE SEXUAL SYSTEM OF PLANTS
IN LINNÆUS' OWN COPY OF
SYSTEMA NATURÆ
compiltd by
OVE MAGEUN
STOCKHOLM ANNO MM
HAGSTROMER BIBLIOTEKET
7 Jr llngumncr MtJim-Hiaoriail Lilr.ity
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
OTTER LOTTA K0H1.HORN Det lykkeskun forfå bogkunstnere atskabe deres egen»stil« -nogle viltilog med dømmesådanne forsøg ude sombrudpå modernismens krav omformens gennemskinnelighed ogformgiverens anonymitet ogderfor uønskede og ødelæggende. Lotta Kiihlhorn(f.1963) gørsom det passer hende,kører sit eget ræsog vækkermed sin egensindige visuelle verdenbåde reaktioner ogepigoner tillive.
STADA!
bo'orv^" b\
Estrid Bengtsdotter:Stadal
(Bokforlaget DN,2000)
Formgivning;Lotta Kuhlhorn
Cfc«) CtvictirirJ
Skriftsnit: AkiidenzGrotesk+Folio kfcelve*
jn I~I zi (
iu i t.i~ '
-(»IV-
Bil! ifc
UfUT
fri fwmsc
ret fl
TtMP til
"»•< fJi A "• MK 9
UNCMMU BHIf H*'1*1 It-Ft W id? '
nsCdhKtn !3
SHJICt
j
Zlti
Ar 1
.jjji C/«
Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve ir
{«67) (.W) (CtiV
Bea UusmaSchyHert;
Astronauten som inte fick landa.
OmMichael Collins, Apollo11 och9 kilochecklistor (AHabeta, 2000) Formgivning: LottaKuhlhorn Skriftsnit: AkzidenzGrotesk+Eurostile
Aupioin junfew« iku«(«k
VHf kM
nobm r<»«n icunt
viukc
iCJ r-P*tCcrf1
— nm
IHttRClfl ^ftt
BEA UUSMA SCHYFFERT
MC AU TO
astronauten
som inte fick landa Om Miohaal Collin«, Apollo 11 eoh S kilo chaokliator
(c94f) tee«) (C97i
i—cd pjat fr5 z-rtub
»iles
CC9en cc 960
cw* stm
hm ili*
Christer Hellmarlc Svensk boghåndværk gennemtyve år
Kataloger eret omstridt felt foreksperimenter med former ogmaterialer.Her i Petter Antonisens (1.1953) bogkatalog,som medsin usædvanlige, men funktionelle falsning ledertankerne hen på HubertJohanssons kunstkataloger fra60 erne. Det mestpassende adjektiv: finurlig.
r• a|u mi n; F rin aibmb*all ni vo )at>b Km "mbikitman. uurdwr. uttnutre. ejttn torrtj
txh komutt -dci ir min arbctslå« i ummjnunning (om jo l nipx fcl urdnin|tl laf cillhuf aUtti Jcn nrj ihicm orbctiUjurc fht vilkj guldklocUn ir bkxi en mvi, och frtvtllln dier pit\inpjJ Hcubdllct Ir »lalvkiar Det Ir allivl fenom crim crt'arcnhctcr lag ftn den kutukap »om lommilii i lobbet.
"Koinpeirus år numtra en fdrsht ara och bor mårkas med 'bast fore'."
bildaj guidetill )o>ietVin orbcnllv Ir alli
roer Joramlcriigt. Nva lagar kommer och gamla fdr
andrat, avtal %kTi\-% pi och praxls lomvav Den nva
tcknikco ger »pannandc rodjhghctcr men ttlller ockxi frigor om Integrirec och rn-gghet pi »in spets. Foretagen staller nya lerav pi o« I egemkap av anstallda samtidigt som de erbjudcr modema form iner och spannonde ursxcklinpmoibgheter. Guiden ger basfakta inom alla arbenlivets omriden samt mingder av tips om var man kan skaffa sig mer information. isbn 91-574-58)4-0
flni a*ftvli kifljf mg kkiiottmilm, ime tocofsral. och tiutinkituocti ar vikny ham htkkr ir % mnomil; tic turokpuc an bcraoa och pk det mod cd krah
«oai ir »vir an vårpa ug cmoc. ictu .\»>ur*(oumalun*ka ambuton ar an mod btklrn micn »cring \ acka incrmc ochdchan. cpnja lumkapoch rogagemang lnng den \ arid och vardag vi sjilva ikapar.
"I'årldens pldga. Assun iTede."
och himlen darovan -vnder thi shiftinc skies En oroande od) angelåget udvlokumeni om vir "tamod i S\xnge och varlden. sammanvtallt i torm av 31 tematiska bildreportage prcsenterade i tx'i voiymer om sammantaget 512 sidor. For bilder och bildurval stir lens Assur,
Sveriges ledande btldjoumalist under 90-talet. Bildema loper okomroenterade genom de tv i volvmema -med utmnroe tor tndixiduell tolkning. rejektion och rcaknon -och komplene
ras awlutningsvis med intormativ a texter som ger perspektivet och sammanhanget isbn 91-574-5888-x
Bilda Forlag:Hbstkatalog 2001 (Bilda Forlag,2001) Formgivning: PetterAntonisen Skriftsnit:indigo antiqua
58 Christer Hellmark Svensk boghåndværk gennemtyve år
HiroshI Sugimoto:The Hasselblad Award 2001 (Hasselblad Center,2001) Formgivning: HansCogne & OttoDegerman Skriftsnit: Futura
At gåigennem tyveårgange af Svensk Bokkonstgiver også anledning tilrefleksioner over produktionsmetoderog trykkvalitet.Repro ogbilledtryk har endnutydeligere end typografien dragetnytte af de digitalegrafiske processer. Her etforbløffende nuancerigt tryk,kombineret medsparsom typografisk garneringaf Hans Cogne(f.1953) og Otto Degerman.
Christer Hellmarlc Svensk boghåndværk gennemtyve år
Ale Hei
Panache serien (Bonniers,2001) Formgivning: Lofta Kijhlhorn Skriftsnit:New Baskerville
En Lotta Kiihlhornformgivning får lov atstå som symbolsk slutvignet. Bonniers traditionstunge Panache-serieien ny tids grafiskdragt.