Modstandsorganisationen Ringens oprindelse - Høgh, Steffen (Bibliotekshistorie, 2007)
Bibliotekskonsulent Jørgen Banke (1877-1953) var i sine yngre dage kendt for at være en dygtig agitator og initiativtager inden for det folkelige oplysningsarbejde. Som lærer i Esbjerg stod han bag oprettelsen af De danske Købstæders Aftenskoleforbund i 1907, og efter at han i 1913 var blevet bibliotekar i Esbjerg, gjorde han sig snart bemærket her. Sammen med Thomas Døssing og Svend Dahlblev han i 1916 medlem af bestyrelsen for den nystiftede Dansk Biblioteksforening, og han blev senere medlem af det udvalg som udformede Biblioteksloven af 5. marts 1920. Mindre kendt er det måske, at han på sine ældre dage i 1941 var initiativtager til oprettelsen af Dansk Studiering, som under Frode Jakobsens ledelse udviklede sig til en af de store modstandsorganisationer under besættelsen kaldet Ringen.