Bøger til søs - Dyrbye, Morten (Bibliotekshistorie, 2007)
I artiklen om forhistorien bag oprettelsen af Sø fartens Bibliotek belyses den rolle, som Danmarks Biblioteksforening faktisk spillede i forbindelse hermed, men som ikke er særlig velbelyst i den ellers glimrende fremstilling af bibliotekets historie forfattet af Kaj Lund i forbindelse med dets 25 års jubilæum i 1964. Det havde imidlertid sine grunde, idet Kaj Lund ikke havde adgang til foreningens arkiv. Ved oprettelsen af Sø fartens Bibliotek i 1939 havde stifterne for øvrigt heller ikke tanke for, at Danmarks Biblioteksforening i forbindelse med det gryende nordiske samarbejde tog spørgsmålet om biblioteksbetjeningen af søfarende op, som led i dens bestræbelser på at udbrede bibliotekssagen til alle befolkningsgrupper i Danmark. Med andre ord: denne side af bibliotekshistorien blev i løbet af et årti glemt indtil et større udredningsarbejde og arkivstudier i Danmarks Biblioteksforenings arkiv i forbindelse med udgivelsen af Det Stærke Folkebibliotek (2005) førte til ny viden, som supplerer Kaj Lunds Søfartens Bibliotek 1939-1964 (1964).