Det Classenske Bibliotek - Schlichtkrull, Torsten (Bibliotekshistorie, 2007)
I sit femte brev fra en bogelsker skriver Carl Elberling (udgaven 1909, s. 106f) om Det Classenske Bibliotek: Den berømte Geolog Leopold v. Buch, der i Sommeren 1806 besøgte Kjøbenhavn, udtaler sig med den største Beundring om denne Bogsamling, som enhver Udlænding maa misunde Kjøbenhavn; thi derved at den indskrænker sig til Naturhistorie, Handel og Reiser, kan der ydes noget fuldstændigt. Man finder her ikke alene de største botaniske Pragtværker og de kostbareste Reisebeskrivelser, men ogsaa de mindste tydske og udenlandske Flyveskrifter, som behandle disse Fag, i en Fuldstændighed som maaskee ellers ingensteds. Hvilket bibliotek vil ikke tage en sådan beskrivelse til sig med kyshånd? Denne artikel handler om dette bibliotek og især bogsamlingens skæbne.