Bibliotekstilbud i København før de kommunale biblioteker - Mosolff, Kirsten (Bibliotekshistorie, 2005)
De ældste biblioteker i Danmark var først og fremmest biblioteker for de lærde. Op igennem 1700-årene begyndte nye strømninger af idéer og interesser at komme til landet. Dette resulterede også i ændringer på biblioteksområdet, bl.a. på grund af en større læselyst, ikke bare blandt de bedre stillede, men også hos den almene befolkning. Der var nu begyndt at blive flere skoler, så læsefærdighederne blandt den almene befolkning var blevet bedre. Med skoleloven i 1814 blev en endnu større del af befolkningen i stand ti