Universitetsbiblioteket i Göttingen, oplysningstidens mønsterbibliotek - Schackt, Sigrid (Bibliotekshistorie, 2005)
Universitetsinstitutionens grundlæggelse Grundlæggeren af Göttingens Universitet, kong Georg 2. af England, var født kurfyrste af Hannover. Den engelske trone arvede han efter sin far, der som den første hannoveraner blev britisk regent. Personalunionen mellem Hannover og Storbritannien varede fra 1714-1837. Da Georg 2. i 1733 udstedte en forordning om oprettelse af et universitet i sit tyske kurfyrstendømme, lagde han grunden til et videnskabeligt samfund, hvis virksomhed skulle få en betydning, der rakte langt ud over stedet og øjeblikket