Folkebibliotekets kulturelle rolle under besættelsen - Skov Fougt, Anna; Højmark Larsen, Vibeke (Bibliotekshistorie, 2002)
"En biblioteksmæssig Vurdering af den Udvikling, Bibliotekerne har gennemgaaet i denne Periode, kan og skal naturligvis ikke gives paa det nuværende Tidspunkt, hvor vi staar midt i Krisen, men maa til sin Tid blive en Opgave for Bibliotekshistorikere."1 Dette blev udtalt af Georg Krogh-Jensen i 1940 og spørgsmålet tages op i denne artikel. Det gøres ved at se på den side af biblioteksvæsenets udvikling, vi betegner som folkebibliotekets kulturelle rolle i det danske samfund under besættelsen 1940-1945. Den kulturelle rolle er analyseret udfra følgende aspekter: • Analyse af materiale omhandlende folkebiblioteket under besættelsen. Hvilken betydning havde folkebiblioteket? • Sammenligning af folkebiblioteket med andre folkeoplysende, kulturformidlende institutioner under besættelsen: folkehøjskoler, studiekredse og Statsradiofonien....