Amerikanerne - Harbo, Ole (Bibliotekshistorie, 2002)
Her omkring årtusindeskiftet fejrer mange biblioteker i købstæderne 100 års jubilæum. Dette er et udtryk for, at udviklingen af de moderne danske folkebiblioteker tog fart i slutningen af 1800-årene. Københavns kommunes biblioteker blev etableret i 1885 og Frederiksbergs i 1887. en artikel fra 18861 kritiserer den senere statsminister Niels Neergaard de københavnske biblioteker ud fra sit kendskab til de engelske folkebiblioteker, der ikke synes lederne i København bekendte. Dette understreges i kommunens behandling af oprettelsen af bibliotekerne, hvor der er henvisninger til og talstørrelser vedr. de folkelige biblioteker i Paris og Berlin, mens det om engelske og amerikanske biblioteker blot noteres: "I England og Amerika findes Folkebogsamlinger i næsten alle større Byer".