Den udenlandske indflydelse på den danske biblioteksudvikling - Dyrbye, Martin (Bibliotekshistorie, 2002)
I 1905 stiftedes Danmarks første biblioteksforening, foreningen Danmarks Folkebogsamlinger, som fungerede indtil 1919, hvor den blev sammensluttet med Dansk Biblioteksforening, under det nye navn Danmarks Biblioteksforening. I 2005 har foreningen således 100 års jubilæum. Foreningen har i perioden 1905-2005 spillet en betydelig og central rolle for grundlæggelsen, etableringen og udformningen af det moderne offentlige danske biblioteksvæsen som vi kender det i dag. Foreningen fik især betydning for folkebibliotekernes opståen og virksomhed i moderne forstand, og den medvirkede særdeles aktivt i samarbejde med staten og kommunerne for at fremme det som benævntes bibliotekssagen, dvs. udbredelsen af et professionelt, offentligt drevet biblioteksvæsen i hele landet.