Folkebibliotekerne i Sønderjylland før 1920: Biblioteker som instrumenter i det nationale arbejdes tjeneste - Henningsen, Lars N. (Bibliotekshistorie, 1999)
Slesvig, eller Sønderjylland, som er det gamle danske navn på landsdelen mellem Kongeåen og Ejderen, har en plads i både dansk og tysk bibliotekshistorie. En vigtig plads. Gennem århundreder, og i særlig grad i de hundrede år fra omkring 1840 og frem mod vore dage, har det nationale spørgsmål sat dagsordenen i dette grænseland mellem dansk og tysk. Uendelige kræfter er anvendt på at styrke og fremme henholdsvis dansk sprog og kultur og tysk sprog og kultur. For begge parter var styrkelsen af egen position længe ikke det eneste mål. At trænge den anden part, modparten, tilbage blev let den vigtigste ambition.