Antonio Panizzi og Det kgl. Bibliotek - Larsen, Svend (Bibliotekshistorie, 1992)
itlen kunne antyde, at der var en særlig relation mellem Antonio Panizzi og Det kgl. Bibliotek i København. Det er ikke tilfældet, men Panizzi har indhentet oplysninger om Det kgl. Bibliotek og brugt dem i sin kamp for bedre forhold for »sit eget« bibliotek, British Museum Library. Panizzis oplysninger om Det kgl. Bibliotek indgår sammen med oplysninger om andre europæiske biblioteker i en rapport fra det udvalg i det britiske parlament, der i 1836 behandlede British Museum's forhold. På grundlag af dette materiale kan man give et bidrag til at placere Det kgl. Bibliotek i europæisk sammenhæng i første halvdel af 1800-tallet. Panizzis sammenligning af europæiske biblioteker og den brug, han gør af den, giver endvidere et historisk perspektiv på det stadig aktuelle spørgsmål om, hvad der er et nationalbiblioteks opgaver. Endelig er det formålet at pege på et omfattende kildemateriale om europæiske biblioteksforhold, som ikke er meget benyttet uden for engelsk bibliotekshistorie.