Studiecirkelbiblioteken - en viktig parentes i svensk bibliotekshistoria - Möhlenbrock, Sigurd (Bibliotekshistorie, 1990)
Först några ord till förtydligande av rubriken på denna uppsats. Jag talar om en parentes, vilket hänger ihop med den relativt begränsade livslängd, som denna speciella bibliotekstyp hade - de första tillkom i början av 1910-talet och de sista avvecklades i slutet av 1960-talet. Jag kunde också ha använt en lika adekvat men kanske tydligare rubrik: Studiecirkelbibliotekens uppkomst, utveckling och avveckling.