Biblioteker i Ballerup 1814-1982 - Hjort Eriksen, F. S. (Bibliotekshistorie, 1985)
Historien om de Ballerup-biblioteker begynder i Måløv, anno 1813. Da holdt provst Jens Riddermann Schiøth en tale, som han bagefter lod udgive i bogform. En fotokopi af den lille bog på 16 sider står på en hylde i det nuværende bibliotek: »Tale holden af provst J. R. Schiøth, da den efter Hans Majestæt Kongens allernaadigste Befaling nye opbygte Skole i Maaløv blev indviet den 15de Januar, 1813.« På bagsiden af titelbladet står: »Vilde nogle af dem, som jeg tager mig den Frihed at tilstille et Exemplar af denne Tale, give noget derfor, da skal det anvendes til at oprette et Læsebibliothek for Ballerup Sogn.