"Bibliotekssagen trænger til Organisation" - Skouvig, Laura (Bibliotekshistorie, 2005)
Folkebibliotekernes historie er ikke et ubeskrevet felt herhjemme. Slet ikke for årene mellem 1880 og 1920, hvor ideen om det moderne folkebibliotek i Danmark skabtes. Det var først og fremmest spørgsmålet om indførelsen af en god og hensigtsmæssig organisation, der kendetegnede denne skabelsesproces. Året 1909 regnes traditionelt som afgørende for indførelsen af den organisationsform, som siden hen er blevet accepteret som den rigtige. I dette år afholdtes biblioteksmødet i Århus, hvor Det kongelige Biblioteks overbibliotekar, H. O. Lange i foredraget Bibliotekssagen uden for København slog til lyd for det synspunkt, at en bedre og mere hensigtsmæssig organisation skulle bringe bibliotekerne videre. Afsættet var, at der ikke eksisterede en egentlig organisation, og at "Bibliotekssagen trænger til Organisation".