Böcker på Gotland under 1600-talet - Åberg, Åke (Bibliotekshistorie, 1988)
Det finns olika sätt att fa kunskap om forna tiders bokliga kultur, om bokägande och läsning. De har alla sina brister och måste därför supplera varandra. Bouppteckningar och än mer bokauktionskataloger är sällsynta under den tid vi här sysslar med, och deras bestånd av titlar är inte representativt. De överbetonar skrifter som har ekonomiskt värde och ger prestige, som visar fromhet och lärdom, och utelämner den billiga och efemära underhållningslitteraturen, som vi vet varit vanlig och säkert i hög grad bidragit till att forma människors åsikter och värderingar.