Kulturen i finansudvalget 1894-1901, belyst gennem C. Hages dagbøger - Harbo, Ole (Bibliotekshistorie, 1985)
Christopher Friedenreich Hage fødtes i Nakskov i 1848 og døde i 1930. Han blev en af systemskiftets førende politikere, først som uafhængig højremand, så som hovedkraft i Venstrereformpartiet og til sidst som radikal. Det var Hage, der fik Estrups efterfølger som konseilspræsident, Reedtz-Thott, til i folketinget at love, at han aldrig ville regere ved hjælp af provisoriske finanslove, og det var triumviratet J. C. Christensen, P. Alberti og C. Hage, der formulerede Venstregruppernes politik i folketing og regering. Som konsekvens heraf blev Hage finansminister i den første venstreregering 1901 og året efter ved Hørups død tillige trafikminister. Som finansminister blev det Hage, der gennemførte en af de mest gennemgribende ændringer i det danske samfundsliv, nemlig skattereformen af 1903, der indførte indkomstskatten. Hages politiske udvikling fra højre mod venstre resulterede i hans afgang fra regeringen i 1905, og først i 1916 blev Hage igen minister. Da indtrådte han i det radikale ministerium Zahle, først som minister uden portefølje og vikar for den sygemeldte finansminister Edv. Brandes, siden som handelsminister. I marts 1920 afgik han sammen med det øvrige ministerium.